PUBLICITAT

Carolina Cerqueda Neuropsicòloga

«L’estat emocional, sovint, és invisible als ulls de la societat»

Per Àlex Pont

Carolina Cerqueda
Carolina Cerqueda

La Carolina Cerqueda va estudiar Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i posteriorment, teràpia ocupacional a l’escola universitària de la Creu Roja. Els dos anys de pràctiques que va passar a l’hospital de Sant Pau van establir el seu primer contacte amb persones afectades per l’esclerosi múltiple. Després de la formació a les institucions catalanes, va tornar al Principat per participar en els tallers d’estimulació cognitiva de  l’Associació Andorrana dels Trastorns Neuromotrius i l’Esclerosi Múltiple (Trana-Em).

–Per què cal un Pla de Benestar Emocional pels afectats d’esclerosi múltiple?
–Es tracta d’un trastorn neuromotriu molt heterogeni que presenta símptomes físics i cognitius, per tant, el benestar emocional és un aspecte estretament lligat a la lluita contra aquesta afectació. Hem d’oferir serveis a la societat que cobreixin aquestes necessitats. Tot i això, és una malaltia que afecta de manera diferent a cada persona i tots els casos són especials.

–El servei de salut intervé d’alguna forma per atendre les necessitats del col·lectiu?
–La salut pública no ofereix un servei que cobreix la necessitat de l’esclerosi múltiple. Si bé és cert que existeixen alguns tallers d’estimulació cognitiva des del SAAS, el que busca Trana-Em és unificar els serveis de forma integral per abastir les activitats de lleure, relacions socials i comunitat que no ofereix el sistema.

–Què ofereix aquesta nova iniciativa aglutinadora?
–Aportem qualitat de vida als afectats per l’esclerosi múltiple. Fa temps que des de l’associació oferim activitats d’estimulació cognitiva a través d’una plataforma en línia a causa de la pandèmia. D’aquesta manera, oferim més disponibilitat per les persones que tinguin dificultats a l’hora de desplaçar-se a les activitats presencials de Trana-Em. També duem a terme activitats físiques de rehabilitació i grups de suport emocional. De manera puntual, duem a terme xerrades i taules rodones sobre els hàbits de vida saludables. Cal destacar que la covid va frenar molts dels nostres projectes, però ara comencem a avançar exitosament.

–I amb les persones que els hi acaben de dir que pateixen esclerosi múltiple?
–En aquests casos, posem en pràctica un protocol especial que consisteix en atenció psicològica continuada pels diagnòstics recents. De fet, és una de les tasques més importants, ja que és fàcil entendre algú que mostra una simptomatologia física com la coixera, però a vegades és difícil detectar la fatiga i la falta d’energia anímica. L’estat emocional, sovint, és invisible als ulls de la societat.

–També s’incideix d’alguna manera en les famílies dels afectats?
–Afirmatiu. En aquest pla volem fer èmfasi en les persones properes als afectats perquè sovint queden oblidades i se centra tota l’atenció en la malaltia. Així doncs, oferim atenció psicològica i emocional als familiars perquè tinguin eines suficients per superar els embats de l’afectació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT