PUBLICITAT

Josep Salas agent de circulació

«Si respons pausadament a qui t’insulta, s’acaba fent enrere»

Per Albert Belis

Josep Salas.
Josep Salas.

Porta la major part de la vida laboral al cos de circulació del Comú d’Andorra la Vella. No pateix perquè assegura que hi ha relleu generacional i, a més, pugen més preparats que abans. Li agrada molt trepitjar el carrer i el contacte amb la gent.

–Per què es va fer agent de circulació?
–Era vigilant de seguretat, vaig plegar i em va sortir aquesta oportunitat. No és el mateix, ja que ara estic al carrer i en contacte amb la gent, que és el que m’omple.

–Es troben gent però de vegades han de multar-la.
–A ningú li agrada ser sancionat, però és una part de la nostra feina per la bona convivència entre tots. Si no hi ha ordre no arribarem a bon port.

–Li agrada posar multes?
–No, però s’han de posar les que calen. És una de les tasques compromeses perquè al ciutadà no li agraden, però s’ha de fer.

–Com s’ho pren el ciutadà?
–Hem de ser empàtics amb la gent, sobretot l’has d’escoltar i donar-li una explicació.

–Què pensa quan hi ha gent que es queixa que se li posi una multa tot i admetre que han comès una infracció?
–S’ha de destacar si admet que ha comès un error. Hi ha d’haver una tolerància, però cada persona és diferent.

–A banda de posar multes, què més fan?
–Retirem vehicles mal estacionats de la via pública, fem controls de carrers, donem suport a altres cossos de seguretat i atenem qualsevol incidència que es produeixi a la via pública.

–Podríem dir que són menys que un policia?
–Nosaltres no som policies, i jo personalment tampoc vull ser policia. Tenim les nostres funcions i mirem de fer-ho el millor possible i donar un servei de qualitat al ciutadà.

–Creu que haurien de tenir més funcions?
–Se’ns hauria de considerar agents de l’autoritat. La gent que ve de fora, si veu un uniforme i et demana ajuda, li has de donar. Per exemple, ens hem trobat amb un robatori, però no tenim l’autoritat per retenir una persona, i això és un problema greu.

–Haurien de tenir més elements coercitius?
–Protecció personal sí, no soc partidari de portar ni pistola ni porra, sé el que és i si ho portes millor que no ho treguis.

–S’ha de tenir un caràcter especial per fer aquesta feina?
–Sí, s’ha de ser empàtic, tenir un caràcter pausat i no ser massa nerviós. Si la gent et crida o t’insulta, no t’has d’escalfar de seguida.

–Els insulten molt?
–Sí. A ningú li agrada, però el que no pots fer és posar-te al seu nivell. Al 90% de les persones, si li parles pausadament i amb calma, encara que t’estigui cridant i et posi la cara davant de la teva, acaben reconeixent que s’han passat una mica i es fan enrere.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT