PUBLICITAT

Elvira Carles Directora de la Fundació Empresa & Clima

«L’emergència climàtica està desbordant les empreses»

Per Àlex Pont

Elvira Carles
Elvira Carles

L’Elvira Carles va néixer a Tortosa l’any 1964. Filla de pagesos cultivadors de cítrics, el seu pare li va inculcar l’amor per la terra i la sostenibilitat. Va estudiar Farmàcia a la Universitat de Barcelona i va cursar dos màsters i estudis a l’escola de negocis. Al principi va treballar al sector dels cicles integrals de l’aigua, després enla gestió dels residus i el sector energètic a Xile, on va viure durant uns anys. Quan va decidir retornar a Espanya va engegar la Fundació Empresa & Clima l’any 2008 i aquest divendres explicarà la seva experiència en la jornada organitzada per l’EFA sobre el canvi climàtic.

–L’any 2010 la fundació va començar a intervenir a l’ONU.
–Ens vam integrar en la part negociadora de l’ONU en representació dels interessos de les empreses espanyoles per tractar els aspectes de sostenibilitat i de la normativa del canvi climàtic.

–Per què la fundació ve a fer un acte a Andorra?
–Ja vam ser convidats fa tres anys per l’Empresa Familiar Andorrana. Ells consideren que és positiu tenir informació de primera mà d’una entitat com la nostra que està en contacte amb les transformacions empresarials a nivell mundial. En aquest sentit, considerem que cal anar més ràpid amb les polítiques de sostenibilitat. L’emergència climàtica està desbordant les empreses i el medi ambient de manera general.

–La política de pagament de les emissions de diòxid de carboni ha crescut exponencialment durant els últims anys.
–Totalment. De fet, el cost empresarial del CO2 està fent molt mal a les companyies de tot el món. En els últims cinc anys ha augmentat 10 vegades, la qual cosa representa una quantitat de diners que es tradueix en milions d’euros. Les empreses no es troben en condicions d’assumir aquestes despeses alhora que han de reduir les emissions de gasos.

–També es parlarà sobre la invasió russa d’Ucraïna, oi?
–Evidentment, l’actualitat mana i afectarà els països de la Unió Europea. En primer lloc, amb relació a l’encariment dels subministraments a curt i mitjà termini. El dia que Europa pugui produir un 80% del total de l’energia amb renovables, s’acabaran els conflictes d’aquest tipus. Ens haguéssim estalviat gran part de la crispació originada per aquesta problemàtica. La nostra proposta energètica manté que el 20% restant provingui de l’energia que prové de les centrals nuclears, la qual no emet gasos nocius.

–Energia nuclear segura?
–França és un país que ho està fent molt bé en aquest sentit i està invertint força recursos. Es tracta de promoure centrals nuclears petites, modernes i segures per contrarestar la manca de recursos naturals. L’energia nuclear no és contaminant, però comporta certs riscos. Tot i això, encara falta voluntat de molts actors polítics i socials per arribar a aquest punt. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT