PUBLICITAT

Jordi Alcobé Integrant de Biocoop

«No té cap mena de sentit importar l’aigua d’altres països»

Per Àlex Pont

Jordi Alcobé
Jordi Alcobé

El Jordi Alcobé va néixer a Prats (Canillo) el 1974. Va estudiar al Lycée i, posteriorment, ciències econòmiques a la Universitat de Tolosa i estudis superiors a Esade. Al principi de la seva vida professional es va dedicar a l’auditoria i la consultoria financera. Després, va entrar a la política nacional i va esdevenir ministre d’Economia i Territori. A partir de l’any 2017 va decidir fer un canvi a la seva vida i dedicar tots els seus recursos a impulsar un establiment de la cooperativa Biocoop a Escaldes-Engordany.

–Què és Biocoop?
–Un grup cooperatiu d’origen francès que es va crear fa aproximadament 35 anys. Es tracta de l’agrupació de botigues independents més gran del país veí amb 750 establiments repartits pel país. El fet que sigui una cooperativa fa que tots els integrants tinguem el mateix pes independentment del nombre de botigues que gestionem cadascú.

–Quin és el valor afegit d’aquest projecte?
–Va més enllà que una simple botiga d’alimentació. És una iniciativa més estricta que la certificació del segell bio de la Unió Europea. Per una banda, oferim una àmplia oferta única al país, amb més de 6.000 productes. No tan sols això, sinó que promovem la venda a granel. Fins i tot, venem detergents i sabons i d’aquesta manera evitem la reducció d’envasos i promovem l’ecologia i la sostenibilitat. A més a més, un dels factors que ens caracteritza és la temporalitat dels productes. Nosaltres no oferim tomàquets a l’hivern perquè, naturalment, no pertanyen a la temporada.

–A la cooperativa no trobarem aigua.
–Aquesta va ser una decisió arriscada que vam prendre fa cinc anys, però estem plenament convençuts que s’adapta a la nostra filosofia. Tenim un país amb recursos hídrics abundants, per tant, no té cap mena de sentit que importem l’aigua d’altres països com Espanya o França. Per una banda, perquè comporta més despeses i, d’altra banda, creiem que l’aigua és un bé essencial que considerem que no s’hauria de comercialitzar.

–Per què creu que van guanyar el premi dels aparadors de Nadal?
–Som l’anti-supermercat. Crec que el jurat es va fixar en la nostra manera d’arribar a la població. Volem promoure la compra conscient i rebutgem la inducció al consum nu i cru. El que pretenem és que les persones comprin tan sols allò que realment necessiten i oferir-los un producte natural, de proximitat, sostenible i de qualitat.

–Què em diu de la font de pedra?
–Bé, crec que el jurat va quedar meravellat de la font que tenim a l’entrada de l’establiment. Això sí, es tracta d’un circuit d’aigua tancat.

–A on vol arribar en el futur?
–Ens hem posicionat al capdavant del sector bio, però estem treballant per arribar al sector agrícola per seguir fomentant els productes de proximitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT