PUBLICITAT

Kilian Folguera Rider de BTT

«M’agradaria situar Andorra al mapa de l’elit del mountain bike»

Per David Sansaloni

Kilian Folguera durant una cursa aquesta temporada.
Kilian Folguera durant una cursa aquesta temporada.

Kilian Folguera és un ciclista andorrà i estudiant de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE). Fa cinc anys va trobar el món de la BTT, es va aficionar i des de llavors ha anat superant-se cada dia gràcies al seu esperit ambiciós. El rider es troba permanentment a la cerca de noves motivacions, objectius i amb la realitat de poder afirmar que cada temporada va aconseguint millors resultats.


 
–A quina edat va començar amb la bici?
–Als 15 anys. Abans feia bàsquet, ja que des de sempre m’ha agradat, però un estiu vaig anar amb els meus pares als Alps francesos i a les Dolomites d’Itàlia, on vam recórrer diferents rutes i em vaig començar a enganxar.

 

–Que li va fer decantar-se pel BTT?
–Sempre m’ha agradat la muntanya i la natura, no hi ha res millor que això. Les característiques d’aquesta disciplina també em van motivar. Són condicions dures i em desenvolupo molt bé dins d’aquestes competicions.

 

–Campió de Catalunya sub-23, millor jove a la Bike Race, podi a la VolCat... Que signifiquen tots aquests moments per a vostè?
–Aquestes fites han significat un abans i un després aquest any, ja que ha sigut molt dur. He hagut de combinar la bici amb els estudis i he tingut moments on m’ha sigut molt complicat seguir entrenant, amb dies que no tenia gens de ganes perquè no arribava a tot. Aquests assoliments demostren que amb esforç pots treure resultats, tot i no esperar-los.

 

–Ha pensat si vol dedicar-se 100% a la bici?
–Dedicar-se 100% a la bici és el més complicat que deu haver-hi avui dia. De moment no tinc el suport econòmic necessari per fer una bona temporada, i per això he de seguir estudiant i formant-me per poder desenvolupar feines que m’encanten, com la de preparador físic. Ser rider professional seria tot un somni i segueixo lluitant, però amb els peus a terra.

 

–Ha tingut alguna figura que l’hagi motivat i donat suport dia rere dia?
–Tinc la sort de poder comptar amb gent molt bona al meu voltant. A més de la meva família, el director tècnic de la federació, Iván Vila, m’ha ajudat moltíssim, igual que el meu equip, i han creat un entorn que m’ha permès seguir endavant.

 

–Quins objectius té a curt i llarg termini?
–A curt termini vull seguir progressant. A banda de competir el que m’agrada és pedalar, i vull ser cada dia una mica més ràpid, una mica més fort i al final intento construir un entorn que m’ajudi a progressar. I a llarg termini l’objectiu és fer un bon paper als mundials, a França, i a la Copa del Món a Andorra, a més de la Copa Catalana i les dues grans cites del 2024 i 2025.

 

–Quin somni voldria complir?
–Poder ser regular en una copa del món i situar Andorra al mapa de l’elit del mountain bike, que es vegi el país com una potència d’aquest esport i que s’arribi a les competicions amb el respecte de lluitar contra un andorrà. El que més m’agrada i em motiva és córrer per Andorra i deixar el país en el millor lloc possible. 

 

L’andorrà té la vista posada en els mundials del 2024 i els Jocs dels Petits Estats el 2025, tots dos a Andorra.

PUBLICITAT
PUBLICITAT