PUBLICITAT

Iván Vila Responsable esportiu de la Federació Andorrana de Ciclisme

«Els nostres corredors han fet un salt qualitatiu molt gran»

Per David Sansaloni

Iván Vila en una de les seves sortides amb la bicicleta.
Iván Vila en una de les seves sortides amb la bicicleta.

Iván Vila és responsable esportiu de la Federació Andorrana de Ciclisme (FAC). Fa 10 anys que forma part de l’entitat, ocupant diferents càrrecs, i els últims quatre els va exercir com a vicepresident. Anteriorment a aquestes etapes, Vila va ser corredor de la federació en les disciplines de descens i mountain bike. 

 

–D’on ve la seva relació amb el ciclisme?
–És una cosa estranya perquè a la meva família no hi ha cap aficionat a aquest esport. Des dels cinc anys vaig començar amb el ciclisme i avui dia, amb 42 anys, encara faig curses. Sóc un autèntic fanàtic. Intento passar el màxim d’hores sobre la bicicleta. Vaig començar amb el trial, i és on vaig tenir el meu nivell més alt. També és veritat que era més jove (riu).

 

–Quina és la raó de vida de la Federació Andorrana de Ciclisme?
–El rol de la federació ara mateix és intentar donar el màxim suport possible a tots els corredors que tinguem tecnificats. Fa quatre anys vam crear el programa ARCA (Alt Rendiment Ciclisme Andorrà), i tots els corredors que formen part d’aquest, siguin de la disciplina que siguin, els hi establim un calendari, una preparació física i psicològica, i realitzem un seguiment el més proper possible.

 

–Com ha vist als esportistes durant la temporada?
–Crec que els nostres corredors han fet un salt qualitatiu molt important des de la temporada passada. És veritat que abans agafàvem corredors des de juniors, però veient que avui dia un corredor de 21 anys pot guanyar-te un Tour vam decidir agafar corredors dos anys abans, des que són cadets. Ara tenim dos corredors cadets, per exemple, que estan anant força bé.

 

–Tot el món és apte per a ser ciclista?
–Absolutament. Òbviament amb el seu nivell i amb les seves hores que li pugui dedicar. La cosa canvia si parlem de l’àmbit competitiu. Aquí, a banda del sacrifici i tot el que impliqui arribar a ser professional, s’han de tenir unes condicions innates, i crec que això passa amb qualsevol esport.


–Què enganxa del ciclisme?
–La sensació de llibertat. Imagina’t acabar de treballar i anar-te’n a fer una ruta, veient els paisatges tan magnífics que tenim a Andorra, que són espectaculars. Jo penso que això, en el dia a dia, és una forma de vida molt maca.

 

–Com a federació, tenen algun somni que els agradaria complir en un futur?
–Com a federació seria tenir, el 2024, un equip el suficientment potent, per al Campionat del Món que es farà aquí a Andorra, en el que tots els nostres corredors arribin a les finals de les curses. Crec que és un objectiu molt assolible veient el nivell que tenim a hores d’ara. I com a somni més elevat, tenir un corredor, que nosaltres hem tecnificat, en un equip professional com pugui ser el Movistar seria magnífic. Crec que seria un somni per a l’esportista i per a nosaltres com a federació. 

 

La FAC agrupa les disciplines de ciclisme en ruta, descens i cross country olímpic.

PUBLICITAT
PUBLICITAT