PUBLICITAT

Luis Do Nascimento Àrbitre internacional de futbol

«No estem acostumats a veure camps amb 30.000 persones»

Per Vicente Pallarés

Luis Do Nascimento en un partit.
Luis Do Nascimento en un partit.

Luis Do Nascimento és un àrbitre internacional per Andorra. En aquesta entrevista explica com van ser els seus inicis, la importància del creixement de l’arbitratge al Principat i opina sobre la tecnologia al servei del futbol.

 

–Per què va decidir fer-se àrbitre?
–És una història una mica llarga. He jugat a futbol tota la vida. Vaig venir a Andorra a provar sense equip, a l’aventura. Vaig estar jugant a l’FC Santa Coloma, la UE Santa Coloma i l’FC Andorra. Abans, a Portugal, m’havia tret el primer curs d’entrenador i vaig continuar formant-me aquí i entrenava els nens. Amb la motivació d’aprendre més, vaig fer també el curs d’àrbitre. Després vaig tenir dues lesions de lligaments creuats. Van ser dos anys terribles. En aquell moment, la FAF em va enviar a un curs de la UEFA a Suïssa. Vaig decidir deixar el futbol com a jugador i com a entrenador i dedicar-me a l’arbitratge.

 

–Com és l’experiència d’arbitrar un partit oficial de seleccions?
–És súper emocionant poder estar amb aquests grans equips.  Acostumo a dir que, en ser un país tan petit, tenim dos hàndicaps en aquestes ocasions: o ens sentim amenaçats o extramotivats perquè no estem acostumats a veure camps amb 20.000 o 30.000 persones. Per a mi, és una motivació extra.

 

–Quina importància pot tenir l’arbitratge en el desenvolupament del futbol andorrà?
–El creixement ha d’anar de la mà de tots els integrants: jugadors, entrenadors i àrbitres. Ha d’haver-hi formació per a tots perquè si una de les tres potes es queda enrere el futbol no avançarà a passos grans.

 

–El curs d’àrbitres va obtenir una xifra rècord de participació. Quina creu que és la clau d’aquest èxit?
–Crec que l’afecte. Jo, personalment, he posat el màxim afecte i la màxima dedicació. Evidentment, molt mèrit també és de la FAF, que ha apostat molt i ha fet molt màrqueting. Amb els futurs candidats, la clau va ser l’explicació de què es volia fer realment i el feedback.

 

–En quins aspectes posen l’accent en aquests cursos?
–Bàsicament, el curs té dues vessants. Una és preparar els àrbitres perquè siguin aptes per a xiular a les categories de futbol 7. Un cop acabat el curs, estaran automàticament capacitats per a fer-ho havent après les 17 regles del joc. L’altra és l’ètica esportiva, que penso que és molt important a escala arbitral. Veiem quin tipus de persona tenim enfront.

 

–Què opina dels elements tecnològics com el VAR?
–Crec que són bons. És el millor que s’ha pogut fer. Ja no veurem un gol com el de Maradona. Canvia una mica el futbol que estàvem acostumats a veure, però al final el que volem és disminuir l’errada arbitral, que era el tema més polèmic en qualsevol post partit. Ara, hi ha una nova polèmica de si l’àrbitre entra o no, però tenim unes directrius molt estrictes. És la confusió del públic del nou futbol i tardarà un temps que la gent ho entengui completament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT