PUBLICITAT

Xavi Santaella Director tècnic del Club de Ball Esportiu Serradells

«Els balls llatins són diversió i desenfrenats»

Per Tatiana Navarro

Xavi Santaella
Xavi Santaella

És professor de l’Escola de Ball Xavi i Sussana i membre de la directiva del Club de Ball Esportiu Serradells. El confinament el va obligar a aturar les classes de balls llatins, però això no vol dir que l’ensenyament hagi parat. Amb l’Enya, de set anys, difonen els passos bàsics perquè la gent s’animi des de casa a ballar i passar una bona estona fent una activitat física.


 
–Com vau pensar a penjar les classes a internet?
–Entre els nostres alumnes de l’escola de ball i nosaltres vam pensar de fer quelcom per mantenir-nos actius i connectats a través d’una activitat cultural i lúdica. Al mateix temps, i amb els grups de pares de l’escola i de les activitats extraescolars de la meva filla vam creure interessant dur a terme una acció intergeneracional entre nens i adults. En aquests moments on falta creativitat apostem per una activitat diferent i pròxima.

 

–És una activitat per a tota la família?
–Sí. Hem volgut oferir balls llatins d’una manera manera que pugui accedir-hi tothom fent passos lliures. Hi ha moments que poden donar peu a ballar en parella, ja sigui amb la parella o també les mares i els pares amb els nens i nenes. Així poden desconnectar amb la música i el ball.

 

–De quina manera heu planificat les classes?
–Hem volgut començar amb passos senzills i anar augmentat la dificultat. De la mateixa manera, no remarquen el nom de cada pas per no crear una estructura d’aprenentatge acadèmic, sinó que hi pugui accedir tothom. Estem publicant dos vídeos setmanals.

 

–Quins estils s’introdueixen?
–Fins ara hem fet salsa, batxata i txa, txa, txa, que, en ser música llatina, actualment són els més atractius comercialment. Crearem un parell o tres de sessions de cada estil augmentat la dificultat i, més endavant, n’afegirem d’altres, com la samba, el mambo inclús el rock&roll.

 

–A les sessions el veiem molt ben acompanyat.
–La meva dona, que també és professora a l’escola, no podia participar perquè estava malalta. Ja ho havíem comentat amb els alumnes, així que li vaig demanar a l’Enya, la meva filla que té set anys. Això ens fa compartir, ens motiva i genera feeling familiar.  Ha acceptat a canvi d’un petit import, que està estalviant per comprar una autocaravana.

 

–També us allunya de la disciplina dels balls de saló.
– Els balls llatins són de diversió i una activitat social per compartir amb la parella, els amics o la família. La cultura cubana, com la dels sanitaris que ens han vingut a ajudar, és d’anar a sopar i després anar al Malecón. Són balls de compartir i desenfrenat. No és com el ball esportiu, que té una disciplina i et demana una exigència tècnica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT