PUBLICITAT

Sílvia Moral Cus mascaretes des del taller on dona classes de ‘patchwork’.

«Som quatre cosint al taller i deu des de casa»

Per Tatiana Navarro

Sílvia Moral
Sílvia Moral

La manca de material de protecció sanitari arreu ha fet que una part de la ciutadania vulgui aportar el seu granet de sorra per evitar els contagis i frenar l’expansió de la Covid-19. És el cas de la Sílvia Moral, que treballa des de la seva botiga.


 
–Quin vincle té amb la costura?
–Soc propietària d’una botiga especialitzada en la tècnica de costura del patchwork. Una part de la botiga està destinada a la venda de teles i altres objectes de merceria. També tenim entre cinc i sis màquines de cosir i fem classes.

 

–Què la va impulsar a formar part de la xarxa de voluntariat?
–Poder fer quelcom per la societat en el moment que estem patint. Nosaltres no podem continuar amb les tasques habituals de la feina, i els sanitaris estan ocupats. Al grup de Whatsapp conjunt les alumnes parlaven de quina manera podíem ajudar i, quan vam conèixer la iniciativa de les mascaretes ens vam posar en contacte amb l’organització. 

 

–De quina manera us heu organitzat?
–Ho hem fet entre les meves alumnes i jo, primerament organitzant el material a la botiga. Com algunes de les alumnes pertanyen al grup de risc i tenen màquina de cosir, els hem dit que es quedin a casa. Venen a la botiga i nosaltres els donem una bossa amb tot el necessari. S’ho emporten i, en acabar, ens porten les mascaretes, la majoria després d’haver-les rentat. Nosaltres les entreguem al comú de la Massana.

 

–Quantes persones hi treballen?
–Som quatre cosint al taller i una desena treballant des de casa. No totes cusen, les que no saben ens ajuden a retallar les robes i la friselina amb el patró. Així, ho preparen tot perquè nosaltres puguem treballar en cadena i cosir més de pressa. Comencem al matí i alguna vegada hem anat a casa a dinar, però l’altre dia ens van portar menjar i nosaltres intentem dinar a la botiga.

 

–Quantes mascaretes podeu fer en un dia?
–Ni idea. El primer dia vam fer-ne 10 perquè vam haver de preparar l’espai, aconseguir guants –que ens va donar una empresa–. Fa dos dies vam fer unes 70 mascaretes. 

 

– Quines mesures heu pres a la botiga?
- Les mesures de protecció ens les ha donat directament el ministeri. Ens han demanat que sempre que hi hagi poca afluència de gent, i, encara que la botiga sigui molt gran, mai som més de cinc o sis persones. Segons les indicacions, hem de treballar amb un mínim d’un metre de distància. Les màquines també han d’estar entre 1,5 i 2 metres cadascuna. També ens han demanat que ens rentem les mans i que treballem amb guants. Les primeres mascaretes que vam fer ens van servir per protegir-nos a nosaltres. 

 

–També us permet passar el confinament entretingudes.
–Fer la mateixa feina tota l’estona és molt monòton, però com que sempre estem quatre o cinc, es fa més amè, i més si també hi ha moments de riure. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT