PUBLICITAT

Noelia Enes Professora de balls llatins

«El ball és una manera de desconnectar»

Noelia Enes.
Noelia Enes.

En el món del ball en parella, qui té el paper de guiar els passos i marcar les figures és l’home, i és tasca de la dona preveure els moviments. Això no vol dir que ella no pugui millorar els aspectes més tècnics, ja sigui amb el perfeccionament de moviments o potenciant l’expressió corporal. A les classes d’estil femení s’entrenen aquests conceptes, a la vegada que les alumnes estudien nous passos lliures per ballar soles. Tot això ho viuen les alumnes de Noelia Enes que, un cop per setmana, assisteixen a classe de salsa i batxata.
 
– Què és l’estil femení?
És una modalitat on es té cura dels moviments dels braços, de les mans. També de la col·locació, de la postura o de la posició dels peus. Mirem de treballar més polit, ballant sola i controlant els moviments. És veritat que a Espanya es porta fent des de fa almenys quinze anys, i si bé a Andorra s’ha fet algun curs o taller, classes d’estil femení purament no he vist.

– Quin tipus de noies s’apunten a les classes?
L’edat normalment està entre els 25 i els 60 anys. És un ventall molt ampli, de manera que pot venir des d’una nena fins a una persona gran. No hi ha una edat estipulada per fer això.

– Veu que les seves alumnes fan pinya?
Sí, al llarg d’anar venint a les classes es creen vincles. Xerren més i això sí que les motiva. Entre elles inclús alguna vegada queden i al final acaben sent amigues.

– Què aporta als seus alumnes l’hora de dansa?
Totes les alumnes sempre em diuen que aquell és un moment per a ells on s’esvaeixen de la feina o de la família. Al tenir al cap només la coreografia, fan el treball mental de memoritzar tots els passos. També fan una feina física i aeròbica, perquè estan movent tot el cos mentre ballen, des dels peus fins al cap. Has d’estar concentrat en el ball i no pots estar pensant en la compra. És un moment on desconnecten bastant i surten molt contentes, cosa que m’alegra. Per exemple, algun dia arriben una mica tristos perquè no han tingut un bon dia i surten de les classes amb ànims i molt contents. Veus com se’ls canvia l’ànima.

– L’estil femení és una forma de no dependre de ningú per ballar?
Sé, i té molt a veure amb el tipus de persona que acostuma a  apuntar-se a les classes. Hem de ser realistes, l’escassetat de nois que ballen en una aula afecta molt, i moltes noies volen més. És una manera de poder ballar, manar tu i, a la vegada, millorar. L’estil femení també t’ajuda a ballar amb parella, però a més és un complement per totes aquelles dones que, pels motius que siguin no tenen parella, i no volen estar esperant un noi en una classe on de cada cinc dones hi ha un home. És una forma de fer més rendibles les classes, perquè paguen l’hora, no han d’estar esperant, poden ballar tota l’estona i ho fan per a elles.

PUBLICITAT
PUBLICITAT