PUBLICITAT

Enric Dolsa Candidat a cònsol major per Units per Ordino per a les eleccions comunals del 17 de desembre

«Som els únics que garantim la consulta popular sobre el laboratori P3»

Per Alba Cladellas Riera

El candidat d'Units per Ordino, Enric Dolsa.
El candidat d'Units per Ordino, Enric Dolsa.

Enric Dolsa és el candidat d’Units per Ordino per a les eleccions comunals d’aquest pròxim diumenge 17 de desembre. Va ser cònsol major entre el 1999 i el 2007.

–Un dels temes centrals de la campanya és el laboratori P3 de Grifols que es vol instal·lar a la parròquia. Quin és el seu posicionament?
–El meu posicionament és molt clar, perquè soc el pioner en aquesta creuada en contra del laboratori P3. A escala personal i com a membre del Comú d’Ordino, he fet recurs a totes les instàncies de la justícia i ara estic al Tribunal Constitucional. El recurs està fet perquè quan es va signar, no es complien les condicions i, per tant, és nul de ple dret. La prova d’això és que a posteriori i degut al recurs, van fer modificar tres lleis al Consell General. Per tant, el meu posicionament és que ho decideixi la parròquia amb una consulta popular. Som els únics que garantim la consulta popular, i tal com diu el nostre eslògan, representem la Força del Poble.

–Sent Ordino una reserva de la biosfera, no creu que és contraproduent?
–Bé, la candidata diu que jo vaig sol·licitar a la Unesco informació sobre aquest particular i que amago informació. Una vegada més falta a la veritat. Jo no he demanat mai res a la Unesco. El que sí que vaig demanar a Tenerife, és si el seu laboratori P3 estava dins de la reserva de la biosfera, com deia l’exministre Sr. Martínez-Benazet. La resposta va ser que no estava a la Reserva, que estava lluny de la mateixa. Hem d’aturar el projecte entre tots, creieu-me, NO ENS APORTA RES DE RES.

–Rebre empreses que diversifiquin l’economia de la parròquia és important, però també ho és respectar el medi ambient. Com tenen previst fer-ho?
– Aquests quatre anys el conseller Serracanta no és pas que hagi aconseguit res de res, al contrari, han tancat quatre hotels, no en pot pas estar satisfet. Hem de buscar un espai per posar-hi un hub tecnològic per promoure que empreses vinguin i puguin promoure desenvolupament tecnològic.

–En l’àmbit mediambiental i de preservació dels boscos, tenen alguna cosa prevista?
–Els boscos de la parròquia estan bruts i això vol dir greu risc d’incendi. Hem de reaccionar ràpidament netejant el sota bosc i agafar als propietaris d’ovelles de la parròquia a què les portin a péixer i netejar el bosc. La ramaderia i l’agricultura hem de continuar potenciant-la i, sobretot, mantenir-la. Com he dit sempre, els pagesos són els jardiners del país, sense ells, la imatge visual no seria la mateixa. 

–El 2019 es va aprovar un pla d’urbanisme que ha provocat una construcció desmesurada a la parròquia. Què tenen previst fer per pal·liar-ne els efectes? 
–El creixement urbanístic de la parròquia va començar durant el meu mandat, però el que la candidata, la Sra. Coma no diu, és que més del 50% del desenvolupament va ser a la Cortinada, i el que no diu és que la gran majoria dels terrenys que es varen construir els va vendre la seva família. Què pensava? Que pagaven un gran preu per fer-hi anar les vaques a péixer? Doncs no! El gran boom de la construcció a la Cortinada és culpa d’ella, jo com a Cònsol em vaig haver de limitar a aprovar, signar i cobrar. Que no tiri pilotes fora com és habitual en ella.

–L’habitatge és un problema que està afectant durament els ciutadans del nostre país que veuen com cada vegada és més difícil trobar un pis de lloguer. Tenen prevista la construcció de pisos de lloguer assequible a Ordino?
–El Govern, com en altres aspectes, no ha estat a l’altura. El cap de Govern porta 13 anys al Govern i no ha fet res de res. Inclús us diré que l’any 1991, el Govern del difunt Òscar Ribas, va comprar uns importants terrenys a Santa Coloma a on poden anar uns 250 habitatges. Aquest terreny es coneix com a BORDA DE SALES. Què han fet? Doncs res de res! Nosaltres volem construir habitatges pels nostres ciutadans que han hagut de marxar d’Ordino per manca d’un habitatge a preu raonable i també per a les noies i nois de la parròquia que es volen emancipar i que en aquest moment en tenim uns 60 d’identificats.

–El geriàtric ha sigut un dels temes més debatuts aquesta legislatura, fins al punt que hi va haver divisió dins la majoria. Què proposen des de la seva candidatura?
–L’únic que va donar suport a l’actual cònsol vaig ser jo. Els candidats que van a la reelecció i un dels presentadors, falten a la veritat quan diuen que el plec de bases es va fer precipitadament. No és cert, el plec de bases estava fet l’agost de 2022 i s’havia d’aprovar el dia 28 d’agost d’aquell any. La meva sorpresa va ser que va desaparèixer de l’ordre del dia. Passat un any tampoc ha aparegut. Jo vaig manifestar vàries vegades i així consta a les actes. Jo NO estic d’acord amb la ubicació a causa dels patis dels col·legis que fan molt soroll, però nosaltres SÍ que volem el geriàtric.

–Parlem de gent gran, però també cal fer-ho dels joves. Quines creu que són les iniciatives que poden entusiasmar els joves a viure a Ordino?
–Estic molt satisfet de la instal·lació que ocupen la gent gran. Durant el nostre mandat els vam treure d’un espai de 25 m2 i vam construir les instal·lacions actuals. Nosaltres continuem ajudant a la gent que han construït Ordino. La Jordina té un programa ampli per a la gent gran. Nosaltres volem escoltar i recolzar a tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva franja d’edat, però en el cas dels nostres joves, que són el futur de la parròquia, volem col·laborar i donar-los el suport que necessitin per desenvolupar les seves activitats i crear -ne de noves. Vetllarem perquè els joves tinguin espais per poder desenvolupar els seus coneixements i activitats, col·laborarem a l’organització de festes majors, farem activitats durant tot l’any, donarem suport a les trobades o competicions que es vulguin dur a terme a la parròquia i crearem una comissió de joves que s’encarregui d’informar el Comú de les propostes o preocupacions del nostre jovent. Com he dit, són el nostre futur i es mereixen ser escoltats. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT