PUBLICITAT

Una oportunitat pel dret de vot de persones amb discapacitat

Les associacions i les persones amb discapacitat reclamen que es facin més passos per garantir totalment el seu vot de manera autònoma i anònima. L’aprovació a Espanya d’una mesura en aquest sentit al Congrés dels Diputats, que va donar llum verda a una reforma de la llei electoral perquè els incapacitats legalment per un jutge puguin votar, i la proposta de modificació de la Llei qualificada de règim electoral en diferents punts, com ara la constitució de les meses, permeten obrir una escletxa per fer les adaptacions pertinents per reforçar la participació en la vida política i pública de les persones amb discapacitat. 

Alguns aspectes en què es pot aprofundir són la garantia que tots els procediments, les instal·lacions i els materials electorals siguin accessibles i fàcils d’entendre. Aquest és un punt de la Convenció de Nova York en què encara cal fer passos endavant. El text es compleix en la majoria dels punts, però encara hi ha aspectes en els quals cal avançar, com ara que la redacció dels programes electorals també es faci per a persones amb discapacitat cognitiva o que en els espais de vot s’utilitzi una senyalització adequada a les persones perquè puguin orientar-se bé. 

Des de la Secretaria General del Govern ja s’estan començant a planificar mecanismes per millorar els procediments i s’estan plantejant idees. Tant l’Executiu com els diferents grups parlamentaris hauran de posar-se d’acord a l’hora de fer un disseny universal que reculli tots els drets. La proposta de modificació de la llei, que ha estat admesa a tràmit, és una bona oportunitat per fer-ho possible pròximament per tal que en les properes eleccions sigui una realitat, sense que es pugui produir cap demora.

PUBLICITAT
PUBLICITAT