• La zona ha estat deu dies sense cobertura de la companyia Vodafone
  • Els empresaris locals lamenten el dany econòmic pel retard en la reparació

IGNASI CERVERA
LA SEU D’URGELL

Periodic
Un dels afectats, Josep Badia de Cal Farregetes, mostra una factura de Vodafone, ahir. Foto: ACN / FERRAN GARCIA

La vall de la Vansa i Tuixent ha estat deu dies sense el servei de telefonia mòbil de la companyia Vodafone. Finalment, dilluns va retornar la cobertura després de les queixes reiterades dels veïns i del consistori.

L’avaria ininterrompuda va començar el dia 17 d’aquest mes, tot i que també hi havia hagut talls puntuals cada dos dies durant la primera quinzena de juliol. L’operador telefònic ha justificat el retard arguint que un proveidor no els servia una peça. Tot i així, des del municipi s’ha lamentat l’atenció rebuda i la manca de sensibilitat envers el territori, que consideren que no és una prioritat per a Vodafone, ja que és molt extens i no hi ha gaire població.

L’alcaldessa de Josa i Tuixent, Maria Carme Valls, va comentar ahir que “molts dels habitants de la vall tenen aquest servidor i això ha perjudicat alguns negocis, sobretot tenint en compte que som en temporada alta de turisme i que la gent exigeix cada cop més estar connectada al món”.

PERJUDICIS
Segons va denunciar una jove empresària de la zona, “els qui vivim i treballem en aquesta part del Pirineu ho fem a partir dels nostres petits negocis”. Per tant, intenten “simplificar despeses i per això, en el nostre cas, només funcionem amb mòbil, que també ens serveix per atendre tothom allà on siguem”. Això explica que l’absència d’aquest servei tingui perjudicis econòmics. “Com més lluny estàs de tot, més importants són les comunicacions telefòniques, però les companyies no tenen aquests territoris com rendibles i no ens prioritzen”, va lamentar l’emprenedora.

De la seva part, el propietari de la casa rural Cal Farragetes, Josep Badia, hi va afegir que és “molt difícil” calcular les pèrdues econòmiques en un cas com aquest. Entre els dos municipis hi viuen tot just unes 200 persones, de les quals el 70% són abonats de Vodafone, ja que fins ara fa un mes era la que tenia millor cobertura. Tot i que les pèrdues econòmiques no afecten tots els veïns, “el que sí que afecta són les molèsties de trobar-se sense telèfon, i més ara que molts veïns ja no tenen telèfon fix”, va explicar Badia.

Joan Casseres, de Cal Cinca, té una explotació ramadera i un empleat. Entre tots dos controlen el bestiar que pasta per la muntanya. La setmana passada va haver de comprar dos telèfons d’una altra companyia per poder comunicar-se amb el seu mosso i poder controlar les bèsties. redaccio@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu