PUBLICITAT

Herois en Multicolor

Ahir ens vam acomiadar del mes de juny: l’equador de l’any, l’entrada de l’estiu i, sobretot, el mes de l’Orgull. Per a qui no hagi vist els carrers adornats amb banderes multicolors, el rebranding de les empreses o, si més no, les desfilades, ha estat durant aquest mes que s’ha commemorat, com cada any, la visibilitat del col·lectiu LGTBIQ+. No obstant això, per què al juny?

El 28 de juny de 1969 van produir-se a Nova York una sèrie d’enfrontaments violents entre la comunitat LGBTQ+ i la policia al barri de Greenwich Village. Després d’una batuda policial al Stonewall Inn, un bar freqüentat per la comunitat LGBTQ+, les persones es van rebel·lar contra la persecució i violència policial. Aquests esdeveniments van marcar un punt d’inflexió en la lluita pels drets LGBTQ+, generant visibilitat i organització, i són considerats un esdeveniment clau en la lluita per la igualtat i els drets del col·lectiu avui en dia, coneixent-se actualment com a Aldarulls de Stonewall.

No obstant això, no podria haver-hi una lluita sense guerrers, i al llarg de la història han abanderat aquesta causa una infinitat de personatges que van transcendir el concepte de lluitadors i guerrers: simplement Herois.

Oscar Wilde (1854-1900) va ser un escriptor i dramaturg irlandès famós la seva obra El retrat de Dorian Gray. Wilde va ser processat i empresonat per «indecència greu» a causa de la seva relació amb un altre home. El seu cas es va convertir en un referent en la lluita pels drets de les persones LGTBIQ+.

Virginia Woolf (1882-1941), va ser una influent escriptora britànica i una figura destacada del modernisme literari. Encara que es va casar amb un home, va tenir relacions íntimes amb dones i va explorar temes de gènere i sexualitat en la seva obra. Sens dubte, una gran aportació per a la visibilitat de les relacions no heterosexual en un context de molta duresa política.

Alan Turing (1912-1954) va ser un matemàtic britànic i una figura clau en el desenvolupament de la computació moderna. Tal com es pot veure a la pel·lícula Desxifrant Enigma, va contribuir de manera significativa a la descodificació dels codis nazis durant la Segona Guerra Mundial. Va ser perseguit per la seva homosexualitat i sotmès a castració química, el que finalment va portar a la seva tràgica mort amb tan sols 41 anys.

Frida Kahlo (1907-1954) va ser una destacada pintora mexicana coneguda pel seu estil surrealista i la seva exploració de la identitat i la sexualitat en la seva obra. Va mantenir relacions tant amb homes com amb dones i va desafiar les normes de gènere del seu temps. Una trencadora inspiració.

Harvey Milk (1930-1978) va ser un polític i activista gai estatunidenc, i es va convertir en el primer home obertament gai en ser elegit per a un càrrec públic a Califòrnia. Va lluitar incansablement pels drets LGTBIQ+ i va ser assassinat de manera tràgica el 1978.

Sylvia Rivera (1951-2002) va ser una activista transgènere i drag queen estatunidenca. Va participar en els disturbis de Stonewall i va ser una defensora incansable dels drets de les persones LGTBIQ+, en particular de les persones transgènere i sense llar.

En aquesta ocasió he mencionat tan sols sis noms en una lluita que es remunta pràcticament als albors de la humanitat, i és en aquest gran més que es commemora la valentia de tots i cada un dels membres del col·lectiu, nadant a contracorrent durant tota la història i desafiant tot allò que estava preestablert. Vosaltres heu estat, sou i sereu els vertaders Herois en Multicolor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT