PUBLICITAT

Una gira inoportuna

FERMÍN BOCOS

Crèiem que l'estètica estava relacionada amb l'ètica, però estàvem equivocats. Els diners no fan olor i els negocis són els negocis, van haver de pensar en La Moncloa perquè resulta que en plena revolta àrab, quan milions de ciutadans reclamen el final de les tiranies i l'arribada de la llibertat, el president del govern espanyol i alguns empresaris amics estan de gira pels països del Golf Pèrsic –Qatar el dilluns, Dubai i Abu Dabi el dimarts–. Qatar és una dictadura, com ho són els restants emirats que visita Zapatero. Qatar subministra gas a Espanya i, en principi, té encomanada l'organització del Mundial de Futbol de 2022 –gran negoci, la compra de drets de transmissió per als operadors de televisió com Berlusconi, Roures, etcètera.

Els organitzadors de la gira recorden que el xeic de Qatar té plans per construir a Doha, la capital, un nou aeroport i diversos estadis. A tot això, caldria afegir-hi un condicional: si és que aleshores, estem parlant del 2022, segueix en el poder... perquè el futur es presenta una mica més que incert per a tots els règims autocràtics dels països àrabs.

Ja ningú no pot apagar la flama de llibertat que es va encendre a Tunísia fa uns mesos, va continuar a Egipte i després de cremar a Iemen i Bahrain, ara a Líbia és a punt d'acabar amb la llarga tirania de Gadafi. Per això, sorprèn que en ple procés d'una revolta provocada per la desesperació a la qual porta la misèria i l'escàndol de l'exhibició de riquesa per part de les oligarquies dominants en tots aquests països el president del govern de l'estat espanyol hagi emprès una gira en la qual es vol trobar amb alguns dels sàtrapes als quals els seus respectius pobles els estan dient que se'n vagin, que ja n'hi ha prou.

En resum: el que en altres circumstàncies –menys excepcionals que aquestes– hauria estat un viatge de suport als empresaris espanyols que busquen nous mercats i clients, en el moment històric de revolta contra les tiranies que estan vivint els països àrabs es converteix en una gira inoportuna. Per no parlar d'una gira escandalosa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT