El reciclatge
Encara que sembla que les coses van tan malament que no poden anar pitjor, avui vull comentar una notícia positiva: l'increment a Catalunya en la recollida selectiva de residus. És cert que tot el país està vivint un conjunt de fets i de situacions que, com a mínim, podem qualificar de lamentables, perquè posen en greus dificultats l'anomenada societat del benestar.
Unes dades facilitades pel Departament de Medi Ambient i Habitatge m'han fet pensar que, malgrat tot, i enmig de tantes notícies negatives, hi ha coses que funcionen a Catalu- nya i una d'elles és la del reciclatge.
El reciclatge és l'element clau en la gestió dels residus que el nostre model de vida genera quotidianament. Els residus van a les deixalleries on es fa una selecció de tots els que s'han recollit; normalment les deixalleries són gestionades pels ajuntaments. A la nostra comarca de l'Alt Urgell s'ha fet des de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet una gran tasca de sensibilització a la ciutadania sobre el tema del reciclatge, que evidentment comença a casa amb la correcta selecció de la brossa.
Reciclar vol dir reutilitzar, per exemple, de l'oli de fregir, fer-ne sabó. La meva experiència en aquest sentit és molt positiva, ja que, per una banda, no llenço l'oli al clavegueram, evitant així que contamini l'aigua residual i, per l'altra, m'estalvio de comprar sabó per a la màquina de rentar.
El model català de la gestió dels residus municipals es fonamenta en dos pilars: generar menys residus i obtenir més recuperació. Això vol dir aprofitar el major nombre possible de materials recuperables perquè puguin retornar al cicle productiu. En aquesta gestió hi intervenen des de les institucions de la Generalitat i els ajuntaments fins a tota la ciutadania.
És una tasca conjunta de molta gent, ja que es fa reciclatge a les escoles, a hospitals, a farmàcies, a hotels, a restaurants, etc. Les administracions ens ho han posat fàcil i tenim als nostres carrers cinc tipus de contenidors amb diferents colors: el groc per als envasos, el blau per al paper i cartró, el verd per al vidre, el marró per a la matèria orgànica i el contenidor gris per a la resta.
I sempre podem anar a la deixalleria a portar qualsevol cosa que no sabem a quin contenidor s'ha de posar, com per exemple, una radiografia o un CD.
Historiadora. [email protected]
Per a més informació consulti l'edició en paper.