PUBLICITAT

Conjuntura macroeconòmica de juny

EUA: la reunió de la Fed de juny serà probablement la més dividida d'enguany

• Reserva Federal

El mes passat el mercat va continuar inquiet, sobretot, per l'evolució de la inflació i el desenvolupament de la crisi dels bancs regionals, motius de preocupació als quals es va sumar el debat sobre l'aixecament del sostre de deute. El principal esdeveniment en relació amb la crisi bancària va ser la compra del First Republic per JP Morgan. First Republic va ser un dels bancs regionals més castigats per la fugida de dipositants dels bancs més petits (100.000 milions d’USD el primer trimestre de l'any). JP Morgan pagarà a la FDIC (que no als anteriors accionistes) 10.600 milions d’USD pel banc, quan a l'inici de l'any el seu valor de mercat ascendia a 25.000 milions d’USD. First Republic és el tercer banc que ha fet fallida després de SVB i Signature Bank. Per grandària, suposa la segona major fallida bancària del país després de la de Washington Mutual en la crisi financera del 2008.

Tot això afegeix més pressió a la política monetària de la Reserva Federal.

• Inflació i activitat econòmica

La inflació general mesurada per l'IPC va registrar a l'abril una alça del 4,9% interanual (el mercat esperava un 5% ); amb un creixement mensual del 0,4 pp, l’abril va ser el desè mes consecutiu en què la pujada de preus es va alentir. La inflació subjacent va pujar el 5,5% interanual, encara molt per sobre d'un nivell que resulti còmode a la Reserva Federal. La crucial contribució del component d'allotjament i habitatge ja ha començat a suavitzar-se: va aportar a l'IPC + 0,4 pp a l'abril (+ 0,8 pp al març), per la qual cosa de prosseguir la seva tendència a la baixa, probablement es reduirà la inflació general, que podria situar-se en una forquilla del 3%-4% a la fi d'any.

L'altre element del mandat dual de la Fed (estabilitat de preus i màxima ocupació) mostra que les condicions del mercat laboral continuen sent molt bones. La taxa de desocupació segueix en mínims històrics: va baixar al maig al 3,4% des del 3,5% d'abril. També es van crear 253.000 llocs de treball, xifra superior a l'anterior (165.000) i a l'esperada (180.000). Després de diversos mesos de creixement mensual dels salaris en la forquilla del 0,2% - 0,3%, el d'abril va ser del 0,5%, per sobre del 0,3% previst.

Europa: el temor a la frenada en sec sembla remetre, però el BCE encara no descarta prolongar aquest cicle d'alces de tipus

• Alemanya sent els efectes de la política monetària i la decebedora recuperació de la Xina. Però les autoritats monetàries demanen noves pujades de tipus

Alemanya està oficialment en recessió: PIB 1r trimestre -0,3% trimestral (després de -0,5% el 4 T del 2022 ). Sobre una base interanual, el PIB va ser -0,5%. El consum de les llars va caure -1,2% t/t en el 1r T23 , i el consum del govern va ser -4,9% t/t. L'optimisme de principis d'any sembla haver donat pas a un major sentit de la realitat. La gran caiguda també en les exportacions alemanyes a la Xina genera temors sobre la potència econòmica de la UE.

La producció industrial alemanya tampoc aconsegueix les estimacions al març. Detalls van assenyalar que la fabricació de vehicles i components va ser la que més va disminuir, seguida de maquinària i equip i la producció en la construcció. Sentiment a la baixa pel fet que l'última enquesta alemanya de clima empresarial Ifo no va complir amb les expectatives

BCE al juny: altres +25 pb «en el forn»

Segons Laggarde: «Les taxes s'elevaran a nivells prou restrictius i es mantindran allí durant el temps que sigui necessari». Nagel del BCE (Bundesbank): «Encara es requereixen diverses pujades de tipus i una vegada que hàgim aconseguit un nivell prou restrictiu, ha de mantenir-se durant un temps prou llarg». Knot BCE (Holanda) diu que «les pujades de tipus estan funcionant, es necessiten més». Villeroy del BCE: «El BCE aconseguirà la taxa màxima durant les pròximes tres reunions». El BCE continua decidit a lluitar contra la inflació, i sembla que s'esperen una o dues pujades més similars (+25 pb) per al juny i juliol.

Xina

• Les referències a localitzar la producció en jurisdiccions afins, a relocalitzar-les i al desacoblament econòmic han llastrat el mercat xinès

El 4 de febrer la força aèria estatunidenca va derrocar un globus espia xinès i els mercats xinesos van començar a registrar mals resultats. Les tensions geopolítiques entre la Xina i els països occidentals van a més i amb això també les referències a localització d'empreses en jurisdiccions afins, relocalització i desacoblament econòmic, i això està pesant en el mercat borsari xinès. Cal preguntar-se en quina mesura estan deslocalitzant les empreses occidentals que operen a la Xina la seva producció fora d'aquest país. Per a elles, els principals reptes són l'augment dels costos laborals, incoherències en la interpretació de la normativa, falta de claredat en les lleis i la seva aplicació, l'augment de les tensions en les relacions sino-estatunidenques i, fins fa poc, les mesures de prevenció davant la pandèmia. Alguns d'aquests reptes van evolucionar adversament per a la Xina.

Les enquestes a empreses revelen que, entre les empreses estatunidenques, una quarta part està considerant traslladar la producció fora de la Xina, i que menys de la meitat veu la Xina com un dels tres principals destins d'inversió. Segons aquestes enquestes, és menys probable que les empreses europees traslladin les seves inversions fora de la Xina.

• La reobertura xinesa ha estat decebedora, quan no diferent de les tradicionals

La cotització de LVMH, Hermès i Ferrari s'ha disparat des que la Xina va aixecar les restriccions per la pandèmia, però empreses com BHP, Rio Tinto i Anglo American pateixen en el que portem d'any correccions d'entre el 7% i 24%. Més important encara, les alces en els mercats borsaris internacionals, a semblança del 2021 , tornen a estar liderades pels valors tecnològics estatunidencs, un canvi que encoratja la narrativa predominant d'una reobertura xinesa decebedora. Però fins a quin punt ha estat decebedor la reobertura de la Xina? En termes absoluts, les dades econòmiques xineses han superat les expectatives, però hi ha hagut aspectes decebedors. Mentre que el PMI del sector serveis es va disparar fins a un nou màxim, el PMI manufacturer va tornar a caure per sota de 50, i les vendes immobiliàries han començat a flaquejar, llastrant els preus de les matèries primeres (mineral de ferro i carbó). Això explica la divergència entre les empreses mineres i les de béns de luxe. La realitat és que l'economia xinesa s'està recuperant, però pot ser que ho estigui fent d'una manera diferent d'ocasions anteriors. Aquesta vegada el repunt xinès no l'impulsen la despesa en infraestructures i la promoció immobiliària, sinó la despesa de consum. Tal vegada, això ajuda a explicar els mals resultats de la renda variable xinesa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT