Consultori fiscal
Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0272-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 23 de desembre del 2022, en relació amb l’aplicació del règim especial del sector financer.
Una part significativa de l’activitat de les entitats financeres del Principat no està subjecta a l’Impost General Indirecte (en endavant, «IGI»), d’acord amb el previst a l’article 6 del Text Refós de l’articulat de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’Impost General Indirecte (d’ara en endavant, TRLIGI), en concordança amb els països de l’entorn geogràfic més pròxim al Principat, que estableixen exempcions en l’àmbit financer en aplicació de la Directiva que harmonitza l’IGI dins la Unió Europea, si bé aquelles operacions bancàries i financeres subjectes a l’impost (serveis que es remuneren mitjançant una comissió) tributen a un tipus incrementat del 9,5%.
La no subjecció a lIGI implica que gran part de l’IGI suportat no pot ser objecte deducció, segons el règim general de deducció de l’impost. Així doncs, la Llei 10/2014, del 3 de juny, de modificació de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’IGI, va introduir un règim especial de deducció de les quotes suportades de l’impost aplicable al sector financer, fixant un import màxim anual de deducció equivalent al 10% de les quotes repercutides al tipus incrementat del 9,5%, amb el límit de l’impost suportat en la seva activitat subjecta.
A banda dels serveis financers prestats per les entitats financeres andorranes en l’exercici de la seva activitat, aquestes també poden rebre, encara que sigui residual, serveis financers prestats per entitats financeres establertes fora del territori andorrà, sent els obligats tributaris de l’impost les entitats financeres andorranes.
Atenent als antecedents exposats, es consulta si les quotes repercutides al tipus incrementat del 9,5% pels serveis financers rebuts d’entitats no establertes en l’àmbit territorial de l’impost s’han de tenir en consideració per determinar l’import màxim anual de deducció.
Tenint en compte les disposicions exposades del TRLIGI, la Consultant consulta: si les quotes repercutides al tipus incrementat del 9,5% pels serveis financers i bancaris rebuts d’entitats no establertes en l’àmbit territorial de l’impost s’han de tenir en consideració per determinar l’import màxim anual de deducció.
En aquest sentit, el DTF determina que a la qüestió relacionada amb la determinació de l’import de les quotes suportades quan sigui aplicable el règim especial del sector financer, el TRLIGI, a l’article 52.1.b, sobre la consideració d’obligat tributari, estableix el següent:
«Article 52. Obligats tributaris en els lliuraments de béns i les prestacions de serveis
Són obligats tributaris de l’impost:
[…]
b) No obstant això, són obligats tributaris els empresaris o professionals per qui es realitzen les operacions subjectes a gravamen:
- Quan els empresaris o els professionals que realitzen els lliuraments de béns o presten els serveis subjectes a l’impost no estan establerts en l’àmbit territorial de l’impost i els destinataris de les operacions realitzades són empresaris o professionals establerts en territori andorrà.
- Quan tant l’empresari o el professional que realitzi el lliurament de béns com el destinatari de l’operació no estiguin establerts en el territori andorrà.
Per tant, quan en aplicació de l’article 52.1.b la condició d’obligat tributari recaigui en el destinatari de l’operació, és a dir, qui compra el bé o rep el servei, en lloc del que ven el bé o presta el servei, que amb caràcter general és l’obligat tributari de l’impost, el destinatari haurà d’anotar la factura emesa per l’empresari o professional no establert a Andorra al llibre de factures rebudes i al llibre de factures emeses.
Quant a l’aplicació del règim especial del sector financer, el TRLIGI, a la disposició addicional cinquena, estableix el següent:
«Disposició addicional cinquena. Règim especial del sector financer
Aplicació del règim
S’han d’acollir a aquest règim especial els obligats tributaris que facin activitats subjectes a l’impost i que compleixin les condicions següents:
a) Que facin activitats subjectes al tipus de gravamen previst a l’article 60, «Tipus de gravamen incrementat».
b) Que siguin entitats bancàries o entitats financeres -no bancàries- de crèdit especialitzat, segons la definició de les entitats operatives dels sistema financer andorrà prevista a la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra.
Aquest règim no és aplicable als béns immobles.
Base de tributació i repercussió de la quota
La base de tributació es calcula segons el que preveu el capítol setè, i la repercussió de la quota es farà segons el que preveu a aquest efecte l’article 55.
Obligacions i limitacions del dret a deduir les quotes suportades
Els obligats tributaris als quals sigui aplicable aquest règim han de complir igualment totes les obligacions formals que preveu el capítol vuitè.
Pel que fa a la deducció de les quotes suportades de l’impost, els obligats tributaris tenen dret a deduir-se únicament en concepte de quotes suportades, un import màxim anual equivalent al 10% de les quotes repercutides al tipus impositiu previst a l’article 60, amb el límit de l’impost suportat en la seva activitat subjecta. Només s’exceptuen d’aquest càlcul, com s’ha indicat, les operacions realitzades amb béns immobles.
Els obligats tributaris als quals sigui aplicable aquest règim ho han de comunicar al ministeri encarregat de les finances, que està habilitat per aprovar els formularis corresponents per a la comunicació del règim previst en aquesta disposició».
D’acord amb aquest precepte, els obligats tributaris tenen dret a deduir-se únicament en concepte de quotes suportades un import màxim anual equivalent al 10% de les quotes repercutides al tipus de gravamen incrementat del 9,5%, amb el límit de l’impost suportat en la seva activitat subjecta. En el cas en qüestió, les quotes repercutides deriven del mecanisme de la inversió de l’obligat tributari previst a la normativa i no de serveis subjectes a l’impost prestats per la pròpia consultant. En conseqüència, per determinar la quota suportada deduïble, no es tindran en compte les quotes de l’impost repercutides que derivin de la inversió de l’obligat tributari prevista a l’article 52.1.b.