PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0269-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 4 de desembre del 2022, en relació amb la consideració de devolució d’actius als efectes del règim fiscal de les operacions de reestructuració empresarial.

L’objecte de la consulta es concreta en si queden exemptes d’impostos les operacions de restitució d’aportacions corresponents en bens immobles entre la societat X i el Sr. A i la posterior donació d’aquests mateixos immobles a les filles del Sr. A, les Sres. C i D?

Amb referència a la qüestió sobre la possibilitat d’aplicar el règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, el Decret Legislatiu de publicació del Text Refós de la Llei 17/2017, del 20 d’octubre, de règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, a l’article 1.1, preveu el següent: «Aquesta Llei estableix el règim fiscal aplicable a les operacions de fusió, escissió, aportació no dinerària de branca d’activitat, aportació no dinerària d’altres actius, bescanvis de valors i devolució d’actius, llevat que es renunciï a aplicar-lo, en la forma prevista en la mateixa Llei».

Així mateix, l’article 2 de la normativa esmentada estableix les definicions de les operacions que es poden acollir al règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial. Concretament, en relació amb la consideració de devolució d’actiu, l’apartat 6 disposa el següent:

«Article 2. Definicions

[...]

Als efectes d’aquesta Llei, té la consideració de devolució d’actius l’operació per la qual una entitat resident al Principat d’Andorra transmet a un o alguns dels seus socis persones físiques una o diverses branques d’activitat com a resultat d’una operació de separació de socis, reducció de la xifra del capital per restitució de les aportacions o dissolució mitjançant la cessió global d’actius i passius. En tot cas, amb caràcter previ a la realització de l’operació, l’entitat transmitent haurà d’estar íntegrament participada, directament o indirectament, per persones unides entre elles per vincles de parentiu, inclòs el cònjuge i la parella en el cas d’unions estables de parella, segons es defineixen a la normativa reguladora de les unions estables de parella, per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent o col·lateral, fins al quart grau inclusivament.

També té la consideració de devolució d’actius l’operació en què es compleixin els requisits descrits al paràgraf anterior però en la qual els elements patrimonials transmesos als socis persones físiques siguin béns immobles situats al Principat d’Andorra que estiguin destinats al seu ús residencial per part dels socis de l’entitat que realitza l’operació de devolució o per part de persones que hi estiguin unides per vincles de parentiu en els termes previstos al paràgraf anterior».

Segons es desprèn de la informació proporcionada, els béns immobles que són objecte de transmissió estan destinats a l’ús residencial dels socis i el capital social de la societat està participat per quatre socis; dos d’aquests socis tenen el 5% de participació, són germans i fills dels altres socis. Per tant, si els socis que tenen respectivament una participació del 60% i del 30% en el capital de la societat són cònjuges o parella estable, segons es defineixen a la normativa reguladora de les unions estables de parella, l’operació que es menciona a la consulta tindrà la consideració de devolució d’actius a l’efecte d’aplicar el règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial.

Tanmateix, s’ha de dir que la finalitat d’aquest règim és procurar que la fiscalitat no suposi un impediment per a l’execució de les operacions de reorganització; així mateix, aquesta normativa pretén evitar que el règim fiscal que s’hi preveu generi un incentiu per a reestructuracions que no tenen una justificació sòlida des de l’òptica econòmica o de negoci, sinó que estan basades en raons purament fiscals.

En relació amb el fons econòmic de l’operació, en la consulta no es menciona cap motiu en referència a la reestructuració o la racionalització de les activitats de les diferents parts que intervenen, únicament s’esmenta que, una vegada la societat transmeti els béns immobles al soci, aquest últim transmetrà els béns immobles rebuts mitjançant donació a les seves filles. En definitiva, sembla que l’objectiu principal d’aquestes operacions concatenades és transmetre els béns immobles de la societat a les filles del consultant. Consegüentment, no serà aplicable el règim fiscal de reorganització empresarial.

Per tant, en seu de la societat transmitent, aquesta haurà d’integrar en la base de tributació de l’Impost sobre Societats la diferència entre el valor normal de mercat i el valor a efectes fiscals dels immobles transmesos.

Pel que fa a la tributació en seu de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del soci adquirent, quan la reducció de capital tingui per finalitat la devolució d’aportacions, l’import d’aquesta devolució (valor normal de mercats dels immobles) minorarà el valor d’adquisició dels valors afectats, fins a la seva anul·lació. L’excés que en pugui resultar té la consideració de dividend exempt tal com preveu l’article 5.j de la Llei 5/2014, de l’Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques.

Quant a l’Impost sobre les Plusvàlues en les Transmissions Patrimonials Immobiliàries, la plusvàlua que resulti de la transmissió dels béns immobles per part de la societat a favor del seu soci estarà subjecta a l’impost. Altrament, la normativa no preveu cap exempció aplicable en el cas en qüestió.

En relació amb l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries, tenint en compte que la normativa que regula l’impost tampoc no preveu una exempció per a la reducció de capital amb devolucions d’aportacions, l’operació en qüestió estarà subjecta a l’impost i no n’estarà exempta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT