PUBLICITAT

La percepció del temps

El temps passa molt ràpid quan som grans, i cada any més però no podem dir el mateix quan som petits, on les tardes s’allarguen i es tornen en una eternitat.

És molt important valorar el temps, i sobretot, a qui li dediquem perquè ja ho diuen que no és el lloc sinó amb qui. Dedicar temps de qualitat als que més estimes és molt important, i ho comences a valorar quan et fas gran. La vida passa ràpid i hem de fer sempre el que ens agrada i estar amb els amics i la família que volem, perquè hi ha familiars que no són res i amics que ho són tot, germans.

Depèn del que s’estigui fent, per temps relativament curts utilitzem un rellotge intern. Però som més complicats que això. Per exemple, podem utilitzar la distància per calcular el temps que es triga a anar a algun lloc. Els acadèmics diferencien entre allò que s’anomena temps retrospectiu i temps prospectiu. El temps prospectiu consisteix a calcular el temps que es triga a fer alguna cosa. En canvi, el temps retrospectiu és inferir el temps que ja ha passat.

Les persones grans afirmen que el temps passa ràpid quan son grans i així ho asseguren la majoria d’avis i àvies, també és cert que quan et fas gran no tens una rutina laboral i sí molt més temps lliure, el que podria influir perfectament en la lenta percepció del temps. En canvi, quan ets joves sols estar estudiant o treballant, que ja ocupa una gran part del dia i en conseqüència de la setmana, de dilluns a divendres generalment. A més de les teves obligacions també dediques temps als teus amics, a la família i a la parella, si en tens. I per últim ens agrada tenir temps per a nosaltres mateixos en solitari, ja sigui per prendre un bany, mirar una sèrie o bé llegir un bon llibre.

La situació emocional de la persona també influeix de manera notable en la percepció del temps, com està aquella persona, és feliç, té mancances... L’atenció i la motivació per alló que fas també influeix de manera determinant, en general, el que ens envolta i com ens enfrontem al que fem, té molt a veure amb lo ràpid o lent que s’ens passa el temps, és important invertir-lo en coses que ens fan bé i que cuiden la salut mental, que al cap i a la fi, influeix en tots els aspectes de la nostra vida.

Hi ha estudis que assenyalen que el nostre cervell, en certa manera, pot tenir no només un únic rellotge biològic sinó diversos, i així ho explica Ana Belén Calvo, directora de l’àrea de Psicologia i del Màster Universitari de Psicologia General Sanitària d’UNIR.
El temps passa per a tots i a la mateixa velocitat, llavors hem de triar molt bé amb que i amb qui invertir el nostre temps, i intentar que sigui sempre de qualitat. L’edat és un factor que també ens ajuda a triar les persones adequades amb les quals invertir el nostre temps, i en definitiva la nostra vida. A vegades està bé no mirar l’hora i fluir sense pensar quina hora és, només aprofitar per gaudir del moment present que estàs visquent.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT