PUBLICITAT

Càncer de pell, el gran oblidat

Ara que comença el bon temps i que gaudim de més estones de sol, és bo fer un recordatori sobre la importància de protegir la nostra pell dels raigs ultraviolats. La conseqüència de no fer-ho ens pot costar la vida. 
Precisament avui m’he assabentat de la mort d’una jove influencer de només 30 anys (Patricia Rite) per culpa d’un melanoma, el tipus de càncer de pell més agressiu, i que cada any és diagnosticat a milers de persones. El que en un principi era una piga sense importància en realitat va mutar en melanoma amb diverses metàstasis que quatre anys després del seu diagnòstic ha acabat amb el pitjor dels desenllaços. Tanmateix, continuem pensant que prendre el sol sense protecció no és dolent, fent-nos els desentesos sobre el fet que la pell té memòria, i que els excessos s’acaben pagant. Paral·lelament, els que sobreviuen, entre els quals hi ha molts famosos, com ara Hugh Jackman, Melanie Griffith, Ewan McGregor o Khloe Kardashian, fan campanya a favor de la prevenció i de la rellevància de fer-se revisions regulars, fonamentals en el càncer de pell, ja que en les seves primeres fases la supervivència és del 80%. I el mateix passa amb el col·lectiu de pacients anònims que ho han superat, i entre els quals em trobo per haver patit dos melanomes fa quatre anys, quan feia quasi 20 que havia deixat d’anar a la platja a torrar-me per aconseguir el desitjat bronzejat. Vaig tenir molta sort, i per això intento aportar el meu granet de sorra pel que fa a la prevenció, però al davant continuo trobant-me respostes evasives i molta deixadesa, en molts casos fruit de la ignorància. En general, la gent no és conscient que una taca els pot llevar la vida. Creuen que en tot cas, traient-la s’acaba el problema, quan un cop infiltrat a l’organisme, la mecànica d’aquest tipus de càncer és la mateixa que la resta. Per això és tan important protegir-se en primera instància, i fer-se revisions anuals.
Un altre factor que cal tenir en compte és que el lloc de residència no ens lliura del perill. Andorra és un país de muntanya i, per tant, sense costa, però l’altitud fa que la radiació solar sigui molt elevada. Això ho saben molt bé els amants dels esports de neu, que no es calcen els esquís sense posar-se la crema de protecció solar ni les ulleres. No obstant això, quan arriba el bon temps i els senderistes es multipliquen als camins per descobrir el país d’una altra manera, pocs són els que cuiden la seva pell com toca, més enllà de portar una gorra i unes ulleres de sol. I el mateix passa amb els turistes de compres, que un cop fetes aquestes, s’hi exposen als parcs a qualsevol hora del dia per guanyar una mica de color costi el que costi.
Ara que es parla tant dels efectes que el canvi climàtic té a la natura, estaria bé tenir en compte la seva rellevància en el nostre cos, ja que si fins ara les probabilitats de patir un càncer de pell eren del 2,6%, l’actual precària situació de la capa d’ozó predisposa a què aquest percentatge pugui arribar en poc temps al 20%

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT