PUBLICITAT

Com gestionar el 2023?

Pensem que el 2023 continuarà sent incert, tot i que probablement una mica menys volàtil que l'exercici anterior. Fonamentalment, perquè hi ha menys marge per a la sorpresa, especialment en el mercat de bons, després del canvi de rumb en la política monetària de la major part dels bancs centrals el passat 2022. Així i tot, i encara que ens declarem clarament compradors de renda fixa i compartim part de la fe del mercat en la inversió en bons, sí que creiem que serà clau en quins trams i en quins moments executar les inversions. El deute govern comença a guanyar tracció en l'assignació d'actius i, per contra, el crèdit podria ser un dels damnificats si els bancs centrals no condueixen adequadament la combinació de desacceleració i inflació elevada.

En renda variable, la incertesa presumiblement serà major, i encara que l'arrencada de l'any ha estat molt prometedor, queden massa dubtes sobre el creixement i la inflació perquè els índexs continuïn cotitzant tanta complaença. Les primes de risc s'han reduït molt, i els incentius per a reduir l’exposició es van acumulant. Pensem que tindrem finestres atractives d'oportunitat, però sembla difícil que durant aquest 2023 el mercat recuperi una direccionalitat positiva sense les injeccions de liquiditat de les quals ha gaudit durant l'última dècada.

El nostre fons Sigma Balanced ha tingut, fins ara, un molt bon comportament, quin és el seu valor diferencial? Doncs principalment la flexibilitat en la gestió dels actius que componen la seva cartera. Una adaptabilitat que no es defineix únicament per les regles d'inversió del mateix fons, sinó per la capacitat per a entendre com i quan s’han d’incorporar les diferents classes d'actius, producte de l'experiència d'una mirada macroeconòmica crítica, eclèctica i global. El temps ha demostrat que per a aconseguir un producte d'alt valor afegit per als nostres clients de banca privada, cal ser capaç de gestionar de manera metòdica i exigent, però sobretot adaptable. Una virtut vital per aconseguir uns retorns consistents en el temps amb una volatilitat controlada, i en un entorn cada vegada més dinàmic.

Per balancejar la cartera, en tractar-se d'un fons mixt, treballem amb una aproximació macro que analitza les variables més rellevants que condueixen les principals economies mundials i que ens permet implementar l'estratègia més òptima. I això ens ajuda a definir el marc de decisió per a fixar l'assignació d'actius més adequada segons la nostra visió dels mercats.

En termes de criteris de selecció per a triar a les companyies que incorporem, ens basem en diferents criteris segons la classe d’actiu.

En renda fixa, apliquem criteris bastant restrictius per als emissors corporatius, ja que l'objectiu últim és el d'evitar qualsevol default de crèdit. En aquest apartat, implementem tècniques d'anàlisi de risc creditici sobre la informació financera més representativa com els nivells de palanquejament o la capacitat de generació de fluxos de caixa i altres variables vinculades al sector i al seu entorn competitiu.

En renda variable, invertim en una representació de tots els sectors clàssics, però modifiquem el seu pes en funció de la visió del mateix i del punt del cicle econòmic en el qual ens trobem. En la selecció d'accions, utilitzem un primer filtre quantitatiu, basat en un rànquing multifactorial, que ens permet identificar les millors companyies en cada sector. Posteriorment, apliquem un altre tipus d'anàlisi més qualitativa, basat en avantatges competitius i la qualitat del management entre altres, que complementa i dona suport a la decisió final per a apuntar als noms que creiem que poden tenir un millor comportament en el mitjà/llarg termini.

També utilitzem criteris de sostenibilitat en la selecció de tots els noms susceptibles d'incorporar-se a la cartera. Un filtre que sense voluntat de ser activament restrictiu, ens ajuda a triar les empreses que cotitzen amb un bon ràting o amb expectatives de millorar la seva qualificació ESG.

Avui, en l'entorn actual de yields, som més proclius a invertir en bons. Després del brutal repricing del 2022, i malgrat les expectatives d'inflació, creiem que en absolut i en relatiu té molt més sentit invertir en renda fixa que en renda variable. De fet, els últims canvis realitzats durant els últims mesos han anat en aquesta direcció, i en concret cap al deute governamental. Una altra qüestió una mica més complexa a plantejar és en quins venciments hi ha més valor. Encara que els trams llargs no ens desagraden, amb els pendents en negatiu, considerem que els trams curts són una millor alternativa, a l'espera que les pròximes dades sobre preus ens ajudin a esclarir on es pot situar el sostre dels tipus d'interès.

En renda variable, bàsicament hem mantingut un biaix en tecnologia, comunicacions i industrials, amb especial èmfasi en alguns noms de perfil cíclic. També apostem per una forta infraponderació en altres sectors que van funcionar molt bé en el 2022 com el sector salut, on vèiem menys recorregut.

En resum, el fons ha iniciat el 2023 amb un molt bon comportament, que esperem poder mantenir durant tot l’any. I la clau d’aquest èxit ha estat fonamentalment en el recolzament en tres claus: 1) una exposició notable en renda variable europea que ha arrencat especialment bé; 2) un biaix en tecnologia US que ha sorprès positivament en un context de ràtios menys exigent i tipus d'interès més amables, i 3) una exposició a renda fixa amb poca sensibilitat a risc de tipus que ha ajudat a una arrencada positiva dels bons.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT