PUBLICITAT

La fi de la classe mitja

Us he de dir que estic preocupat! Vivim moments d’inflació econòmica descontrolada. Els governs de la zona euro estan amoïnats. El Banc Central Europeu ens puja el tipus d’interès a correcuita, perquè està veient que arriba tard a frenar l’augment de preus que els consumidors hem de patir per poder arribar a final de mes. Les famílies tenen dificultats per pagar la hipoteca, degut a que la quota mensual s’ha disparat. A més, el preu de l’habitatge viu un moment de bombolla especulativa i el preu dels lloguers s’ha tornat surrealista, per tot això tothom està a l’expectativa. I em pregunto a on anem?

En general, els governs europeus han donat ajuts als ciutadans els darrers mesos, per exemple han rebaixat els impostos dels carburants o d’alguns aliments. Un altre exemple de mesures són les que ha pres el Govern portuguès que ha suspès l’autorització de residència per a estrangers que fins ara es donava a canvi de comprar immobles o transferir capitals. El motiu de prendre aquesta mesura és frenar la forta pujada del preu de la vivenda i en aquest sentit, és el segon país de la Unió Europea després d’Irlanda en adoptar-la. A l’altre costat de l’Atlàntic, al Canadà han prohibit comprar cases als estrangers sense residència permanent. El govern d’aquesta nació diu que no vol que es comprin vivendes com una mercaderia, és a dir, com a inversió purament especulativa.

Què passa a Andorra? Quines mesures està prenen el nostre govern? Ara, sense dir res més, tots heu endevinat perquè estic preocupat. Sí correcte, perquè aquí ningú fa res. Tot al contrari, ajudes al preu dels carburants a Andorra cap, perdó que ara diuen que donen 150 euros per la calefacció de tot aquest hivern a les famílies necessitades. Reduccions als impostos a productes de primera necessitat cap, en canvi incentivar als especuladors estrangers, per a que comprin habitatges al nostre país, això ho sabem fer perfecte i amb ganes. Permetre preus de lloguers desorbitats, cap problema, com per exemple apartaments de dos habitacions a 1.300 euros o de tres a 2.000 euros. I em pregunto això és legal? I a sobre, ningú els hi diu res a aquests propietaris que anuncien a Internet ofertes de lloguer amb aspecte crec que d’usura i aprofitant-se de les necessitats de la població.

Què s’està fent per controlar el preu dels lloguers a Andorra? Crec que poca cosa. Algú fa quelcom per augmentar l’oferta de pisos de lloguer? Jo crec que no. En definitiva ens estem carregant la classe mitja i de seguir així la classe mitja andorrana haurà d’anar a viure a la Seu d’Urgell i els que estiguin per sota de la mitja a Organyà. A més, els salaris de mil i pico euros són la norma i el cost de la vivenda de més de mil euros és normal. A on volem anar a parar? Potser tindrem que emigrar per deixar lloc als que arriben buscant únicament diferencial fiscal. Potser el nostre jovent haurà de marxar, perquè aquí no podrà viure. Tenim que limitar el creixement, ara ja som més de 81.000 residents i no tenim les infraestrucures necessàries per seguir creixent, sinó ens caldrà fer moltes més inversions. En definitiva ens estem venen el país!

I en canvi, crec que ens hem d’estimar més Andorra i vetllar pel futur del nostres joves.

I vostè que en pensa? 

Candidat X’Ordino a les eleccions generals

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT