PUBLICITAT

Sorpresa als mercats

Podem qualificar l'any passat de catastròfic en termes de rendiments de les principals borses mundials, i el pitjor any que es recordi en els mercats de renda fixa de la història contemporània. Com ja sabem, va tenir com a principal responsable el canvi en les polítiques monetàries dels Bancs Centrals i les fortes pujades dels tipus d'interès de referència, fruit dels canvis bruscos que es van produir tan en els nivells de preus de consum com en el de producció. I com a teló de fons el conflicte bèl·lic, que al febrer de l’any passat va iniciar Rússia a Ucraïna.

Per sorpresa de molts, els principals índexs de renda variable han tingut un dels millors inicis d'any que es recordin, i més si tenim en compte el pessimisme que portem arrossegant des de l'any passat. El famós consens de mercat de la majoria de cases de brokers, segueixen molt negatius respecte a la seva visió de les bosses per a enguany. Els principals riscos que es contemplen són la recessió, que es produirà enguany fruit de les fortes pujades dels tipus d'interès, que acabaran afectant la demanda i contraient els creixements econòmics i generant l'anhelada recessió econòmica. Evidentment amb aquest escenari tan negatiu, el normal hauria estat un inici d'any dolent, i per consegüent que la majoria de les bosses seguissin la seva trajectòria baixista que ja van iniciar l'any passat.

En aquest inici d'any sembla com si els mercats estiguessin començant a descomptar un millor escenari, i a més, també sabem que normalment s'anticipen als esdeveniments -el popular dit «els mercats han anticipat deu de les últimes cinc recessions»- moltes vegades no encerten.

Costa creure que el pitjor ja hagi passat, més si tenim en compte que l'ajust a la baixa dels beneficis empresarials per a aquest 2023 encara és pobre, considerant que tindrem una recessió. El normal seria pensar en baixades del 15-20% respecte a l'any anterior. Però més aviat el mercat s'aferra a pensar en una sola direcció, i és que ja queda menys per a arribar al final de les pujades de tipus d'interès pels bancs centrals.

La Borsa europea millora respecte a l'americana

Una altra sorpresa és el millor comportament de la Borsa europea respecte a l'americana. En concret, tenim uns bons rendiments positius acumulats des de l'inici d'any, amb l'Euro Stoxx 50 +12% i el S&P500 +5%. Amb el que seguim per segon any consecutiu -si es continua complint la resta de l'any- d'un millor comportament d'Europa enfront dels EUA. Amb les publicacions de resultats del 4T de les empreses, hem vist que els resultats empresarials han estat clarament millors a Europa que als EUA, la qual cosa ha pogut ser un detonant d'un millor comportament, juntament amb un altre possible factor, que seria la reobertura de la Xina, que a la fi de l'any passat va començar a descomptar-se i que ara ja és una realitat. Amb el que el principal beneficiat seria Europa, corroborant aquest millor comportament.

Es posposa la deterioració macroeconòmica

A nivell macroeconòmic, el que si podem assegurar és que la possible deterioració gradual esperada de les economies, de moment se segueix posposant, tant a Europa com a EUA. La qual cosa no convida a pensar que no ens trobem encara en nivells recessius com caldria esperar. Estem molt despistats en general, ja que l'any passat els mercats van baixar amb força per polítiques monetàries restrictives i per les conseqüència recessives que tindrien e l'economia. De fet, en aquests moments tampoc estem veient que s'hagi produït encara un clar afebliment macroeconòmic a nivell general .I per a complicar-ho encara més, amb una arrencada d'any de fortes pujades de les bosses -almenys a Europa-.

Pensàvem que tindríem un empitjorament macro en algun moment del 2023, continuem sorpresos per la resiliència del consum -tant a Europa com a EUA-, i per com Europa ha evitat in extremis la recessió esperada per a finals del 2022 inici del 2023.

Resum dels beneficis empresarials el 2022 positiu

Si bé és cert que aquestes dues últimes setmanes la renda variable ha perdut manxa, canviant el sentiment inversor en comprovar que les dades d'inflació van sortir una mica pitjor del que es preveu -i que segueixen a la baixa- i d'altra banda es mantenen les taxes de desocupació en nivells molt baixos -la qual cosa continua donant ales a més pujades dels tipus d'interès-, cal destacar també el clar advertiment de la FED sobre l'autocomplaença.

Recentment, un dels temes importants està sent el resum dels beneficis empresarials publicats el 2022, que han estat bons, en línies generals, pels preus alts que han pogut transferir als clients, unes carteres de comandes destacades i un bon control de costos. No obstant això, la part negativa de les publicacions de resultats ha estat la cautela en les perspectives per a aquest exercici 2023 que ha donat la majoria d'empreses.

Reobertura de la Xina

Un dels efectes que poden impactar fortament en positiu en l'economia a nivell mundial és la reobertura de la Xina, que podria ser el factor crucial en l'esdevenir dels mercats, en tornar als nivells d'activitat prepandèmica. Un dels indicadors clau a seguir serà la taxa d'estalvi, que després del confinament d'aquests últims anys s'ha generat i que segur es revertirà en un futur consum. No obstant això, el principal perill que ha sorgit en el sistema financer xinès són els LGFV (Local government financing vehicle) i la seva dificultat per a refinançar-se.

Dicotomia entre Renda Fixa i Renda Variable

En aquests moments, continuem tenint les corbes tan dels EUA com d'Europa invertides, és a dir, els tipus d'interès a curt més alts que els tipus a llarg termini. Això, indubtablement ens estaria dient que es continuen veient pujades de tipus i que al final acabarà amb una recessió a nivell global. Però d'altra banda, les bosses i en concret l'europea es troba prop de màxims històrics, la qual cosa no sembla que descompti ni més pujades d'interès ni una recessió.

El que ens porta clarament a una pregunta: qui tindrà raó, la renda fixa o la renda variable? Si al final té raó la renda fixa, l'escenari per a les borses no serà gens bo i la sorpresa aquesta vegada serà en negatiu, amb baixades generalitzades. Si per contra, acaba tenint raó la renda variable i continuem tenint sorpresa positiva, seguirà la festa a les borses. I com diu aquesta frase cèlebre: «Les sorpreses favorables són fàcils de manejar. Són les sorpreses desfavorables les que causen el problema».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT