PUBLICITAT

Emprenedoria i innovació

El passat mes de desembre el Consell General va aprovar la Llei 42/2022, de l’1 de desembre, de l’economia digital, l’emprenedoria i innovació, amb la voluntat de facilitar el desenvolupament d’iniciatives empresarials de valor afegit per a l’economia andorrana i per afavorir el finançament i la inversió en iniciatives innovadores.

Entre les mesures per afavorir el finançament i la inversió en iniciatives empresarials, el títol VII de la norma estableix un règim jurídic específic per a les societats mercantils startups, tot definint-les com societats mercantils –siguin societats limitades o societats anònimes– que desenvolupen un model de negoci emergent, basat en la innovació i en el desenvolupament de productes i serveis usant la tecnologia com a element subjacent.

D’acord amb el text, per a obtenir la condició de societat mercantil startup serà necessari fer una declaració en el termini màxim de sis mesos des de la inscripció constitutiva de la societat al Registre de Societats Mercantils i obtenir-ne una resolució favorable. Entre les novetats que incorpora la norma, cal destacar la introducció per primer cop al Principat de la figura de l’observador que, sense ostentar la condició de conseller ni d’administrador de fet, tindrà dret de veu i d’informació però no dret de vot en les sessions de l’òrgan d’administració.

Cal destacar també que s’incorpora la possibilitat de retribuir als administradors, als empleats, als observadors o als proveïdors de béns i serveis de les societats mercantils startups amb participacions socials o accions o amb opcions o drets econòmics referenciats sobre el valor d’aquestes participacions socials o accions, sempre i quan s’hagi aprovat un pla de retribució per part de la Junta General. Amb aquest disposició el legislador ha introduït en el text aprovat els mecanismes propis dels phantom shares, que són un pla retributiu recorrent i familiar en les startups.

A més, la llei és pionera pel fet d’haver inclòs en el seu text estipulacions pròpies d’un pacte de socis. En aquest sentit, i si bé és cert que en les relacions mercantils predomina l’autonomia de la voluntat entre les parts, suposem que la motivació d’introduir clàusules pròpies dels pactes de socis en la Llei té com a objectiu dotar de seguretat jurídica als operadors econòmics a l’hora d’arrelar-se i engegar negocis al país.

Entre aquestes clàusules destaca l’establiment, excepte pacte contrari o per acord de Junta, un deure d’exclusivitat per als socis fundadors d’una startup, una prohibició de competència post-contractual de tres anys per als socis fundadors, els administradors i els observadors, i una obligació de permanència de cinc anys, excepte acord contrari unànime de la resta de socis.

Una altra de les novetats és la regulació dels augments de capital social amb càrrec a préstecs convertibles en capital, que requerirà d’un informe d’expert independent o, en cas de no ser preceptiu, d’un informe elaborat pels administradors de la societat.

Sens dubte, l’M&A de Startups té personalitat pròpia i un pes específic, i el nostre país no ha estat aliè a l’auge de les startups en els darrers anys. La Llei persegueix dotar de seguretat jurídica al sistema i, alhora, permet afavorir fórmules alternatives de finançament perquè les startups comptin amb capital local i no es vegin obligades a recórrer a línies de finançament estrangeres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT