PUBLICITAT

Sobre el tercer pagador

Les victòries tenen mil propietaris, les derrotes cap. Ara que fa dos mesos de l’entrada en vigor, malgrat que parcialment, de la condició de tercer pagador pel col·lectiu de més de 65 anys i discapacitats, seria bo fer alguns comentaris al respecte.

Constatar, primerament, la importància del fet en sí mateix. Malgrat que aquesta condició ja existia fa temps en determinats casos (hospitalització, 100%, etc. ) ara ho és sense tràmits burocràtics previs i per durada il·limitada. Semblaria que és un primer pas cap a altres accions que, beneficiant determinats col·lectius, no perjudica ningú (sempre que no suposi més despesa per la CASS i els pagaments als prestadors siguin àgils). La porta, potser per alguns petita, s’ha començat a obrir. 

Ara, recordem, que pel gener tindrem el tercer pagador pel nostre col·lectiu i discapacitats pels actes d’odontologia i, abans de l’estiu, pels medicaments amb recepta. De les nostres altres peticions restarien, doncs, la podologia en els centres d’atenció primària i les campanyes de prevenció. La informació rebuda permet creure que l’any 2023 ho tindrem.

Tot el que s’ha aconseguit fins ara, però, no és mèrit de l’actual Junta de la Federació. Anteriors juntes ja van obrir camí. A vegades calen anys per omplir la pica. També recordar el rol emprat pel senyor Jacint Risco, representant dels pensionistes en el Consell d’Administració de la CASS. La seva veu com a transmissor del nostre col·lectiu ha sigut important. Posats a ser sincers, el Partit Socialdemòcrata, a través del seu grup parlamentari, també, fa anys, que reivindica el que ara s’ha aconseguit. I com no pot ser d’una altra manera, recordar que ha sigut l’Executiu de Demòcrates per Andorra qui, finalment, ha posat la cirereta al pastís. Segurament hi ha més grups, institucions i associacions que, des de fa temps, han promogut accions a favor del nostre col·lectiu. Des de fa temps, segur.

Però la cortesia obliga, per la nostra part, a donar a cadascú el que és seu. Sense aquests quatre actors principals (senyor Risco, Partit Socialdemòcrata, Govern d’Andorra i Junta de la Federació de la Gent Gran) hauria sigut molt difícil arribar aquí. Fins i tot acceptarem que en la propera campanya electoral, algun partit polític utilitzi el tercer pagador (ja aconseguit), com pel que resta (odontologia i medicaments), com a argument del que s’ha aconseguit (també pel que resta pendent). Sempre que sigui d’una forma honesta i transparent, valdrà la pena l’intercanvi d’opinions.

També, i en un sentit contrari, no seria correcte que determinats grups, col·lectius o institucions que no s’han interessat durant anys pels problemes de la gent gran, ara es vulguin penjar medalles.

Aprofitant l’avinentesa oferta pel El Periòdic d’Andorra, Diari d’Andorra i BonDia, la Junta de la Federació de la Gent Gran del Principat d’Andorra, que tinc l’honor i la satisfacció de presidir, vol desitjar tothom, sigui gran o no, unes fantàstiques festes nadalenques i el millor per l’any 2023. Moltes gràcies. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT