Estratègies per un Nadal amb calma
Som a les portes de Nadal, una època d’alegria i felicitat, especialment pels més menuts. Tots iniciem les vacances nadalenques carregats d’il·lusió i bones intencions, però a mesura que avancen els dies és probable que apareguin nervis, estrès i frustració en veure que no arribem a tot: vacances escolars de les nostres criatures, conciliació, trobades familiars, compres d’última hora… I a tot això li sumem les típiques amenaces que any rere any apareixen per aquestes dates i infants passats de voltes amb gran quantitat de regals que no són capaços de gestionar. Com podem evitar l’estrès d’aquestes festes i gaudir-ne amb calma? Veiem a continuació algunes estratègies que podem tenir en compte per un bon Nadal en família:
1. Rebaixa expectatives
Bona part de l’estrès que acompanya aquesta època és a causa de les nostres expectatives. Cadascú de nosaltres tenim una imatge idealitzada de com és el Nadal perfecte, però aquesta imatge no sempre es compleix, cosa que ens genera frustració. És més, el nostre Nadal ideal no ha de per què coincidir amb les expectatives dels nostres pares, parella o fills! Convé parar-se a reflexionar sobre quines de les qüestions que ens preocupen són realment importants, com les podem solucionar (si és que tenen solució) i quines estan fora del nostre control. Donem espai per expressar les nostres necessitats i busquem, entre tots, solucions.
2. Revisa les rutines
Probablement aprofitem les vacances de Nadal per fer petits canvis en les rutines que durant el curs escolar seguim de manera més estricta. En aquest sentit, és important ser clars i acordar quines rutines poden relaxar-se aquests dies i quines altres és important que seguim mantenint igual. No oblidem que les rutines aporten seguretat als infants, de manera que no convertim aquests dies festius en campi qui pugui.
3. Nadal, molt més que regals
Els infants estan exposats a elevades dosis de publicitat, ja sigui a través de la gran quantitat de catàlegs de joguines que rebem a casa com anuncis a la televisió. I és que malauradament el Nadal s’ha convertit en sinònim de consumisme per petits i grans. Cada vegada es parla més de la síndrome del nen hiperregalat, que es refereix als infants que reben una gran quantitat de regals. Aquest excés pot tenir implicacions negatives, com donar poc valor a les coses o baixa tolerància a la frustració en pensar que tot és fàcil d’aconseguir i que no necessiten esforçar-se per obtenir allò que desitgen.
Però no ens enganyem: som els adults els que estem provocant la síndrome del nen hiperregalat perquè som nosaltres qui comprem aquests regals. Som els pares, avis, tiets i familiars els que, amb tota la nostra bona intenció, cada any ens ofusquem en buscar el regal que més pugui agradar. Els nostres fills no necessiten 20 regals. El que necessiten és passar temps amb nosaltres: temps en quantitat i de qualitat. La nostra presència i atenció és el seu millor regal.
4. Anticipa
Durant els primers anys de vida l’infant a penes entén què està passant durant els volts de Nadal. Veu canvis en la decoració de casa, àpats amb familiars que potser no recorda, un dia es desperta i hi ha tot de regals al voltant de l’arbre… És important que els hi expliquem amb llenguatge senzill i adaptat a les seves capacitats allò que estem vivint, procurant avançar-los poc temps abans el que succeirà. Anticipar-nos i posar paraules a allò que succeirà dona seguretat i tranquil·litat als nostres fills: on anirem avui a dinar, qui hi haurà, si hi haurà soroll, què farem després… Expliquem-los què es trobaran. I també un cop finalitzada la trobada familiar, posem paraules als nervis que potser senten, etc.
5. Fuig de les amenaces i xantatges
«Si no et portes bé, el Pare Noel no et portarà regals». «Si no reculls les teves joguines, els Reis Mags passaran de llarg».
Et sonen aquest tipus de frases? Ho diuen els pares, els avis, els mestres… Són frases que hem escoltat tantes vegades que sovint repetim sense parar-nos a processar què hi ha darrere, sense cap mena de mala intenció. Si hi posem consciència veurem que no deixen de ser xantatges i amenaces. I sí, probablement funcionin al moment i aconseguim que el nen faci allò que volem, però a la vegada li estem ensenyant a l’infant a: obeir pel simple fet d’obtenir alguna cosa a canvi, amenaçar ell també als altres quan vulgui aconseguir allò que vol i acceptar suborns.
A més, estem fent una amenaça que, en la majoria dels casos, no complirem: encara que el seu comportament no sigui sempre adequat, tindrà regals. Per tant, estem dient una cosa i fent-ne una altra. Un missatge contradictori. Deixem de jugar amb la innocència dels nens per aconseguir que ens facin cas. No utilitzem la seva il·lusió com a eina de manipulació. Donem-nos l’oportunitat de gaudir d’aquests dies sense xantatges ni amenaces.
6. Respira
Recorda que sempre pots aturar-te uns moments i respirar conscientment. Si sents que no pots més, si la teva criatura està passada de voltes o si reps un comentari desafortunat d’algun familiar… Respira. Atura’t uns instants, posa en pausa el que estàs fent i observa el teu cos amb cada inhalació i exhalació. Tan se val on estiguis en aquell moment o amb qui. La teva respiració sempre t’acompanya.