PUBLICITAT

Qüestió d’equilibri

Estem en un moment en què el culte al cos, a la salut, a la forma física i també al benestar integral, condicionen moltes de les nostres decisions alimentàries diàries, a l’hora que l’entorn social, familiar i cultural ens empeny inevitablement cap als excessos gastronòmics associats a celebracions i esdeveniments o trobades especials.

Si analitzem també els mercats, supermercats i la restauració, veiem que cada cop hi ha una oferta més abundant i variada d’aliments pensats per satisfer les necessitats i capricis de la diversitat de clients actuals. És a dir, que d’una banda, ens volem cuidar, i per una altra, volem disfrutar, gaudir, desconnectar, socialitzar, celebrar ... I tot això, en mig d’una allau de propostes alimentàries de tota mena. 

És en aquest context que té sentit apostar simultàniament per l’alimentació saludable i per la gastronomia de proximitat. Entenem com a alimentació saludable aquella que es basa en aliments d’origen vegetal, que gràcies a la seva riquesa en vitamines, minerals i fibra, té un caràcter preventiu davant nombroses malalties, alhora que millora i regula el bon funcionament del cos i de l’activitat mental, i contribueix a la sostenibilitat del planeta. 

Això inclou totes les fruites, verdures i hortalisses, els llegums, els fruits secs i els cereals integrals, i es pot complementar amb aliments d’origen animal, tots ells mínimament processats i obtinguts d’un entorn pròxim, i a través de productors o empreses que prioritzin la qualitat de l’aliment i el benestar animal.

D’altra banda, apostar per la gastronomia de proximitat vol dir potenciar els aliments de territori preparats i pensats per gaudir i connectar amb la gent i l’entorn.  

L’equilibri, per tant, no té a veure amb els verbs «evitar» i «abusar», sinó més aviat amb «moderar» i «assaborir». D’aquesta manera, algunes de les accions que podem promoure per complir amb aquest propòsit, són: establir rutines diàries saludables amb valor gastronòmic afegit; preparar o escollir versions apetitoses de plats rics en vegetals; compensar els àpats copiosos amb àpats lleugers;  augmentar l’activitat física associada al temps d’oci; assaborir i parar més atenció a tots els matisos dels aliments; i atendre a les sensacions de sacietat que ens dicta el cos.

Totes aquestes mesures esdevenen estratègies que ens conduiran a l’equilibri alimentari, amb l’objectiu final de menjar bé per viure millor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT