L'obertura d'Andorra
El dia 10 de febrer va entrar en vigor l'acord d'intercanvi d'informació en matèria fiscal amb Espanya, pel que fa a qüestions penals, entrant en vigor pel que fa a la resta de supòsits l'1 de gener de 2012. A hores d'ara, els andorrans només estan sotmesos a tributació directa de transmissions immobiliàries i de plusvàlues sobre aquestes transmissions. Així, els andorrans veuen principalment aquesta data com un dia a partir del qual Espanya podrà requerir informació sobre persones no residents a Andorra que siguin inspeccionades en el seu país d'origen en matèria tributaria o delictiva.
Però aquesta data significa molt més per a Andorra. Significa la supressió del Principat a la llista de paradisos fiscals, la qual cosa ha de comportar l'activació de relacions comercials i inversores amb igualtat de condicions entre ambdós països i la resta d'Europa. La col·laboració administrativa entre els estats membres de l'OCDE ha provocat una evolució ràpida, constant i molt important en relació amb la pressió internacional orientada a evitar l'evasió fiscal entre països.
Això, sumat a la crisi financera internacional, ha comportat que tots aquells territoris qualificats de baixa tributació i tots aquells anomenats paradisos fiscals, no únicament per la seva baixa o nul·la tributació sinó també per la preservació del secret bancari, hagin estat perseguits i amenaçats fins aconseguir que signin acords d'intercanvi d'informació fiscal o convenis de doble imposició amb una clàusula d'intercanvi d'informació amb diferents estats.
Andorra, inclosa a la llista negra de l'OCDE, qualificada no només com a paradís fiscal sinó també com a Estat no cooperant, no s'ha pogut escapar lògicament d'aquesta persecució.
Per tant, això suposa un gran repte per a Andorra. Cal que tots els actors de l'economia andorrana es posin a treballar per saber potenciar els seus punts forts i minimitzar els febles davant el nou mercat. El regulador marcarà les regles del joc amb la redacció d'un marc legislatiu i fiscal en línia amb els vigents a Europa i esdevindrà imprescindible una equitat competitiva recíproca, tant comercial com inversora.
I, en aquest context, seran els empresaris i professionals andorrans els qui hauran de saber treure partit del major mercat, l'europeu, que s'obrirà davant seu, amb més demanda, però també amb més oferta, disposada a trobar demanda al mercat Andorra.
Economista
Per a més informació consulti l'edició en paper.