Consultori fiscal
Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0247-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 16 de maig del 2022, en relació amb el guany procedent de la transmissió de les participacions d’una societat espanyola.
La societat mercantil andorrana A (d’ara en endavant, la Societat), constituïda sota la legislació del Principat d’Andorra, és resident fiscal al Principat d’Andorra i per tant, obligat tributari de l’Impost sobre Societats, quina base de tributació es determina pel mètode de determinació directa.
A l’any 2018, la societat A va adquirir el 100% de les participacions socials de la societat mercantil espanyola B.
Actualment la societat A té la intenció de transmetre el 24% de les participacions socials de la societat espanyola B, societat no composta en més d’un 50 per 100, directa o indirectament, de béns immobles situats en Espanya, a una tercera part no vinculada, mitjançant una operació de compravenda.
Cal indicar que l’esmentada operació de compravenda es realitzaria sense que mediès acord ni intenció entre ambdues parts de fraccionar per trams una potencial venda d’un paquet accionarial de la societat espanyola B superior al 24%.
En aquest sentit, la Societat sol·licita confirmació de que el guany patrimonial obtingut per la societat andorrana A derivat de la transmissió del 24 per 100 del capital social de la societat espanyola B, estaria sotmès a imposició exclusivament a Andorra per ser l’Estat de residència del transmissor de conformitat amb l’establert a l’article 13.7 del CDI entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya, i per no complir-se el requisit mínim d’alienació del 25 per 100 de les participacions establert a l’article 13.5 del CDI entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya per poder sotmetre aquest guany a imposició a Espanya.
En referència amb la consulta sobre la potestat impositiva d’una renda procedent de l’alienació de participacions en el capital social d’una societat espanyola, el DTF estableix que serà aplicable el Conveni entre el Principat d'Andorra i el Regne d’Espanya per evitar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i prevenir l’evasió fiscal. Aquest Conveni, sobre quin estat posseeix la potestat d’imposar les rendes procedents dels guanys de capital, a l’article 13, estableix el següent:
«Article 13. Guanys de capital
Els guanys que un resident d’un Estat contractant obté de l’alienació de béns immobles tal com es defineixen a l’article 6, i situats en l’altre Estat contractant, poden ser imposables en aquest altre Estat.
Els guanys procedents de l’alienació de béns mobles que formen part de l’actiu d’un establiment permanent que una empresa d’un Estat contractant té en l’altre Estat contractant, inclosos els guanys procedents de l’alienació d’aquest establiment permanent (sol o amb el conjunt de l’empresa), poden ser imposables en aquest altre Estat contractant.
Els guanys procedents de l’alienació de naus o d’aeronaus explotades en trànsit internacional, o de béns mobles destinats a l’explotació d’aquestes naus o aeronaus són imposables exclusivament en l’Estat contractant on es troba situada la seu de direcció efectiva de l’empresa.
Els guanys obtinguts per un resident d’un Estat contractant de l’alienació d’accions o de participacions, o de drets similars, el valor dels quals procedeixi en més d’un 50 per 100, directament o indirectament, de béns immobles situats en l’altre Estat contractant poden ser imposables en aquest altre Estat.
No obstant això, aquest apartat no s’aplica als guanys derivats de l’alienació d’accions d’una societat que cotitzi en un mercat de valors reconegut d’un dels Estats contractants o de tots dos.
Els guanys derivats de l’alienació d’accions que representen una participació, directa o indirecta, de com a mínim el 25 per 100, en el capital d’una societat resident d’un Estat contractant, poden ser imposables en aquest Estat.
Els guanys obtinguts de l’alienació d’accions o altres drets que atorguin directament o indirectament al propietari d’aquestes accions o drets el dret al gaudi de béns immobles situats en un Estat contractant poden ser imposables en aquest altre Estat.
Els guanys derivats de l’alienació de qualsevol altre bé diferent dels esmentats en els apartats 1, 2, 3, 4, 5 i 6 són imposables exclusivament en l’Estat contractant en què resideixi el transmissor».
Segons es desprèn de la informació proporcionada, les participacions que són objecte de transmissió representen una participació inferior al 25 per cent en el capital de la societat resident a Espanya. Per tant, de conformitat amb els apartats 5 i 7 d’aquest article 13, el guany que es pugui donar per transmissió d’aquestes participacions estarà sotmès a imposició exclusivament a l’estat de residència de la beneficiària de la renda, és a dir, a Andorra.