PUBLICITAT

Què passa amb la cistella de la compra?

La recent pujada de preus de diversos productes és una situació preocupant per a moltes famílies i que va en augment a mesura que passen els dies.L’encariment d’aliments, i en especial de productes bàsics, ens empeny a disminuir o canviar la nostra cistella de la compra. Però, en l’àmbit nutricional, som conscients del que comporta?

Són molts els factors que han afavorit aquesta pujada de preus. Per exemple, l’alça del rebut dels carburants implica directament un increment en el preu dels productes agrícoles, ja que gairebé tota la maquinària que treballa aquest sector funciona precisament amb aquests combustibles fòssils. Això vol dir que productes tan bàsics com la verdura o la fruita augmenten de preu, ja que la seva producció també s’ha encarit en conseqüència.

Ho estem veient des de fa unes setmanes, a l’hora d’anar a comprar: el preu de productes bàsics en la nostra alimentació com els ous, la verdura, la fruita, els làctics o els cereals ja no són els que eren. I evidentment, hi ha molta gent que ha de buscar alternatives més econòmiques.

Nutricionalment, preocupa que sovint aquestes alternatives són de menys qualitat. Resulten més econòmics els productes precuinats o els processats, però el preu va en detriment de la qualitat. En aquests productes trobem unes quantitats elevades de sal, sucre i greixos poc saludables entre altres, la qual cosa implica comprometre sobretot el consum de vitamines, minerals i fibra, nutrients molt importants per a mantenir una bona alimentació, i conseqüentment, afavorir un bon estat de salut. No només això, sinó que són ingredients que no ens aporten cap benefici sinó tot el contrari: són productes que afavoreixen l’obesitat, les malalties cardiovasculars i altres patologies.

Aquesta situació augmenta la prevalença d’obesitat de manera generalitzada, però sobretot, l’obesitat infantil. Són molts els productes processats dirigits a aquest grup de població i l’oferta en el mercat és àmplia, acolorida i amb dibuixos atraients. Només cal passejar per la secció de cereals destinats als esmorzars, on les prestatgeries són infinites i on els productes són més barats, però de pitjor qualitat. Es tracta d’aliments carregats de sucres i amb un contingut en fibra molt pobre.

Llavors, la gran pregunta és: què podem fer? És evident que cada casa tindrà una casuística particular, però una proposta seria acotar la compra sense perdre de vista els aliments frescos.
Optar per productes frescos de temporada i proximitat pot ajudar-nos a estalviar una mica, ja que aquests productes no necessiten tanta despesa ni de transport, ni de conservació, i per tant, el marge de benefici és major. Tenint en compte també que els productes de temporada, nutricionalment estan en el seu moment més òptim. Això sí, cadascú en la mesura del possible.

També pot ser una oportunitat per reduir el malbaratament alimentari, que per desgràcia és molt i la tendència fins ara ha sigut sempre en augment. Així, podem contribuir a fer un consum més responsable, i per tant, més sostenible amb el medi ambient. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT