PUBLICITAT

‘Horror vacui’. L’últim article.

En el dotzè article i últim de la sèrie d’articles vull escriure sobre l’holístic. Heu pogut llegir durant tota la sèrie sobre la inflació, la maledicció del guanyador, com el disseny pot fer més rendible la teva empresa, l’estrès hídric d’Espanya i Europa, la destrucció creativa, el caos, productes rebaixats per un excés d’inventari, com les bombes faran que aquest hivern sigui més fred, sobre com portar Andorra a la riquesa total, entre altres temes que he anat escrivint. El pensador barroc Francisco de Quevedo va escriure una obra de sàtira, humor, prediccions i pensament crític, Somnis. Horror vacui. La lliçó del Barroc. 

En l’art pots veure la bellesa de l’època. Quin aspecte té la bellesa? Vivim una època holística, els nostres resultats reeixits es formalitzen per reconèixer el món que ens envolta, l’adaptació a situacions noves i combinar coneixements. L’art Barroc ens mostra una societat religiosa i absolutista o parlamentària. És curiós estudiar com uns països van iniciar el moviment capitalista en aquest moment. L’horror vacui era una tendència d’aquella època de no deixar un tros de res sense ornamentar. Ara sofrim la mateixa tendència de la hiperinformació i manipulació. L’horror vacui del Barroc va arribar a tal intoxicació que allò que no sabien ho inventaven per no deixar res al buit. L’horror vacui del segle XXI ha arribat a tal intoxicació que allò que no saben ho inventen per no deixar res al buit. Francisco de Quevedo va escriure en el Barroc un seguit de textos sobre com era l’època. Una crisi climàtica, una recessió, una crisi de preus, una crisi de salut per diferents ones pandèmiques de la Pesta i la crisi de consciència europea. Però va haver-hi un grup de persones en l’època del Barroc que els deien els Novatores: la revolució dels petits innovadors. 

Andorra no tindrà turisme aquest hivern. La llum a França se situa en 1.030 euros el megawatt hora, i a Espanya, la covid tornarà i la inflació continuarà pujant. Molt. Tal com va passar en el Barroc, portar or del Nou Món va devaluar el valor del preu europeu. Ara imprimim diners. L’hivern s’acosta, però no com va ocórrer en l’anomenada Època de Gel del Barroc. Un canvi climàtic va gelar l’hemisferi nord amb temperatures extremes de fred. El riu Tàmesi va deixar gelat el transport enfonsant la ciutat de Londres en pura fam. Ara vivim en l’Edat de la Calor, i l’electricitat de base hidroelèctrica i la refrigeració nuclear de l’hemisferi nord aturat per la falta d’aigua disparant el preu de la llum i enfonsant l’economia d’Europa en pura fam. 

El pensador barroc Francisco de Quevedo va titular al seu últim article, El somni de la Mort. Un text que de la mà d’una mort figurada recorre personatges il·lustres d’Espanya amb l’objectiu de recopilar l’opinió i crítica de l’Espanya barroca. Una crisi climàtica, una recessió, una crisi de preus, crisis per diferents ones pandèmiques i la crisi de consciència europea. La lliçó del Barroc. 

Ja he dit en anteriors articles que crearia un actiu sintètic que segueixi el que seria el futur Andorra Deflationary Pool Fund. L’actiu sintètic té un rendiment actual del +37% (en 68 dies actiu). Crec recordar que el portfoli de private bank de CaixaBank obtindrà enguany un -4%. Estimo que l’Andorra Deflationary Pool Fund tindria un rendiment del +4.375% en cinc anys. En uns dies veurem que l’actiu sintètic Andorra Deflationary Pool Fund aconsegueix el +100% de rendibilitat. Però en un any veurem que aconsegueix el +800%. Quevedo va crear un personatge, Matalascallando. En el dotzè article i últim de la sèrie d’articles vull escriure sobre l’holístic. La lliçó del Barroc és que la crisi va durar 20 anys, vuit de baixada i 12 anys de pujada fins al punt d’inici. L’art barroc és un art exagerat i pompós que segueix el capritx de l’artista. El jesuïta barroc Baltasar Garcián escrivia textos amb sentències curtes, dens i concentrat. Va ser el precursor del conceptisme: portar el llenguatge a la singularitat i simplicitat per a cridar l’atenció. El fons sobirà Andorra Deflationary Pool Fund portaria a Andorra a la riquesa total. Seríem un dels països més rics del món per habitant. Francisco de Quevedo i Baltasar Garcián eren conceptistes. També Nietzsche. Anar directament al gra. 

Els economistes Milers Kimball i Robert Willis tenen la teoria que la felicitat és només la diferència entre la realitat i les expectatives. Si les coses són millors del que vas predir, ets feliç; si les coses estan pitjor, estàs molest. El preu del gas puja de 23 euros el megawatt hora a 900, alguns models computacionals diuen que tindrem un 20% d’inflació i un 11% d’inflació subjacent; els futurs de la llum a França estan a 1.030 euros el megawatt hora, entre altres indicadors. Veurem la ciutadania molt molesta a final d’any. Si les coses són millors del que vas predir, ets feliç; si les coses estan pitjor, estàs molest. L’Andorra Deflationary Pool Fund tindria un rendiment estimat del +4.375% en cinc anys. Una crisi climàtica, una recessió, una crisi de preus, crisis per diferents ones pandèmiques i la crisi de consciència europea. Sàtira, humor, prediccions i pensament crític, Somnis. La lliçó del Barroc. L’últim article

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT