PUBLICITAT

La maledicció del guanyador

En aquest desè article vull escriure sobre què és guanyar. En anteriors articles, heu pogut llegir de com hi ha un excés d’inventari i viurem un curt termini de rebaixes intenses, de com el petroli baixa* sense escoltar grans gurus de Wall Street, la inflació subjacent continua pujant per l’augment de costos i clima, nous SoV, entre altres temes que he anat escrivint. [*Jo crec que l’OPEP+ reduirà la producció de petroli i enfonsarà l’economia europea per a poder diversificar-se i comprar actius europeus a menor preu]. 

Normalment, guanyar és aconseguir un èxit, un producte o una meta que desitges o tens com a objectiu. La maledicció del guanyador és una teoria que, sintetitzada, és que una persona li dona un valor superior a un producte i es considera guanyador, però ha pagat una major quantitat per ell que el preu de mercat. Vegeu habitatge, accions, roba, interès compost, subhasta, licitació d’una obra pública, bons de l’Estat, etcètera. És curiós saber qui guanya en una guerra entre Ucraïna i Rússia, les accions estan altes o baixes de preu, Taiwan o la Xina, etcètera. En tota maledicció hi ha unes paraules o expressions tèrboles que desitgen maleir-te; li direm informació incompleta asimètrica. La maledicció del guanyador. 

Diguem que hi ha cases amb bons acabats i bones vistes, i cases sense grans acabats i pitjors vistes a Andorra. La majoria es publiquen en dues plataformes d’habitatges i ajunten les cases A i cases B en un mateix mercat. Llavors, el mercat tindrà un preu mitjà a Andorra i marcarà el possible sòl de preu. Alguns venedors de cases amb bons acabats i bones vistes sortiran del mercat pel nou preu mitjà fixat per la demanda i la informació asimètrica. Aleshores, hi haurà un menor preu mitjà en sortir algunes cases amb bones vistes de les plataformes; i quedant en majoria cases amb pitjors acabats i pitjors vistes en el mercat d’Andorra. Això fa que es repeteixi la fórmula fins a caure per sota del valor el preu de l’habitatge mitjà de 2022. Això és el que li ocorrerà a Andorra en un any i mig. Li direm informació incompleta asimètrica, i per a alguns, la maledicció del guanyador. 

Ningú guanyarà la guerra d’Ucraïna. Londres va marcar fa uns dies un punt de 1.000 euros per megawatt de llum. Em preocupa el nivell de l’aigua del Rin, refrigera moltes centrals nuclears i dota d’aigua a explotacions del sector primari. La calor referma. Els vaixells que mouen mercaderies entre Països Baixos, Alemanya i Bèlgica mitjançant el Rin tenen problemes. Diguem que, a menor aigua, el riu s’estreny: col·lapse de circulació de mercaderies. Els inversors en energia o companyies d’intermediació estan tenint els majors ingressos de la història. Les matèries primeres són el futur de la rendibilitat conservadora. El contracte d’electricitat de càrrega base a termini d’un any a França aconsegueix un nou rècord de 520 euros per megawatt . Serà un hivern dur. El gas puja un +130% en alguns llocs d’Europa en els mercats de consumidors al detall. 

Vaig dir en anteriors articles que crearia un actiu sintètic que segueixi el que seria el futur Andorra Deflationary Pool Fund. L’actiu sintètic té un rendiment actual del +42% (en 30 dies). Crec recordar que el portfoli de private bank de CaixaBank obtindrà enguany un -4%. Estimo que l’Andorra Deflationary Pool Fund tindria un rendiment del +4.375% en cinc anys.

Diguem que hi ha treballs amb bons sous i bons objectius, i treballs sense bons sous i sense bons objectius a Andorra. La majoria es publiquen en dues ciutats d’Andorra i ajunten els sous A i sous B en un mateix mercat. Llavors, el mercat tindrà un preu mitjà a Andorra i marcarà el possible sòl de sou. Alguns cercadors de treball amb bons sous i bons objectius sortiran del mercat pel nou preu mitjà fixat per la demanda i la informació asimètrica. Aleshores, hi haurà un menor sou mitjà en sortir, alguns treballs amb bons sous i bons objectius de les ciutats. Quedant en majoria treballs sense bons sous i sense bons objectius a Andorra. Fent que es repeteixi la fórmula fins a caure per sota el sou mitjà del 2022. Això és el que li ocorrerà a Andorra en un any i mig. Li direm informació incompleta asimètrica, i per a alguns, la maledicció del guanyador.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT