PUBLICITAT

Les vacances no són flors i violes

Arriba l’estiu, i l’olor de vacances ja s’ensuma! Tornen les ganes de desconnectar de certes obligacions, de viatjar, de retrobar-se amb familiars i amics, de descansar, de buscar temps per nosaltres mateixes, etcètera. El ritme de vida canvia i la rutina es transforma en una altra de molt diferent. Però a vegades no és tan fàcil com sembla: pensem en l’altra cara de la moneda d’aquestes vacances.

És cert que les vacances ens aporten molts efectes positius en la nostra salut mental. Poden ajudar a reduir els nivells d’estrès i d’angoixa, a descansar i dormir millor. Es tracta d’una aturada que ajuda a agafar amb forces la tornada a la rutina, a la feina, a l’escola i a les responsabilitats del dia a dia. Però, també podem pensar en les dificultats que algunes persones podem viure en el moment d’estar de vacances.

Pels autònoms és l’infern. Les quotes s’han de continuar pagant i potser el nivell de feina es veu afectat, ja que moltes persones estan de vacances, i per tant, els ingressos no són els mateixos que s’obtenen durant la resta de l’any. Algunes famílies no poden marxar tants dies de vacances com els hi agradaria i han de fer equilibris per no deixar sols als fills. Les famílies passen més estones juntes perquè els nens ja no fan l’horari escolar i les activitats extraescolars han acabat, per la qual cosa, pot generar més conflictes de convivència. A vegades, ens pot aparèixer també el sentiment de culpabilitat perquè ens hem deixat alguna tasca pendent a la feina, o estem pendents del mòbil per si alguna vegada hem de respondre per resoldre urgències laborals. 

Aquestes situacions fan que no desconnectem del tot i provoca que ens mostrem irritables, amb dificultats de son o amb alteracions en la ingesta d’aliments, amb malalties físiques, l’augment de consum d’alcohol i tabac, l’aparició de pensaments negatius anticipatoris, entre altres.

El nostre cervell necessita descansar. Si no, anirà segregant cortisol –l’hormona de l’estrès–, que impedirà mantenir un equilibri, i doncs, una ment saludable. Per poder desconnectar i gaudir de les vacances és necessari tenir en compte, l’àmbit laboral, el familiar (i social), i el personal. Cal que els analitzem i els gestionem de la millor manera possible per tal que ens produeixin benestar.

En l’àmbit laboral, serà necessari deixar les tasques enllestides, que puguem dir que marxem de vacances sense res pendent. És important que puguem delegar funcions i desconnectar dels grups de WhatsApp relacionats amb la feina. Avisar als companys i intentar oblidar el mòbil.

Pel que fa a l’esfera de la família, és molt important que es pugui mantenir una comunicació oberta. Vist que passarem més hores amb els nostres fills, i també amb les parelles, és necessari que es pugui establir un diàleg empàtic i assertiu. Sobretot amb els adolescents, amb qui haurem de negociar per poder organitzar aquelles sortides a les festes majors que tant desitgen de fer amb els seus amics i amigues. Potser hem de recordar que els adults també hem estat adolescents!

I per cuidar-nos, a banda de tenir en compte els dos punts anteriors, és primordial que puguem aprofitar el temps per realitzar esport, així com activitats que ens convidin a cultivar la imaginació i a la creativitat. També és convenient mantenir una rutina de son i d’alimentació saludable dins d’uns horaris flexibles.

Cal deixar de ser autoexigents amb nosaltres mateixos i gaudir del moment de descans, de passar temps en família, d’estar temps de qualitat amb nosaltres mateixes. Aquestes petites coses que tindran a veure amb cuidar-nos i estimar-nos, ens ajudaran en la tornada de les vacances, repercutint de manera positiva en la motivació i en la represa de la rutina. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT