PUBLICITAT

Covid, inflació i piscines d’argila

En articles anteriors heu pogut llegir sobre la inflació i com continuarà pujant. Actualment, ja comuniquen un 10% d’inflació i una inflació subjacent del 5,5%. També de com l’augment de temperatures crearia un estrès hídric, i Espanya ja comunica la pèrdua del 50% del blat. Crec recordar llegir que es perdria el 60% de les terres cultivables de la península ibèrica en cinc anys. El preu del gas pujarà, aquest mes de juny els futurs de gas han pujat un 50%. 

Heu pogut llegir com Andorra podria ser el país més ric del món per habitant mitjançant els nous SoV. De com hauríem de crear un fons sobirà deflacionari anomenat Andorra Deflationary Pool Fund amb una rendibilitat estimada de quatre mil tres-cents setanta-cinc per cent (4,375%) en cinc anys. De cada un milió invertit faríem 43 milions aproximadament. El Fons de Reserva de Jubilació d’Andorra té una estimació anual del -3,4%: 60 milions en pèrdues. I que veurem un món ultra rebaixat durant un curt breu temps. 

Pocs dies després de publicar el meu article, la cadena americana Target comunicava que et podies quedar amb el producte que volies retornar i els diners en arribar al 100% de capacitat d’emmagatzematge d’inventari i amb noves comandes a punt d’arribar al seu magatzem central. 

En aquest vuitè article vull escriure sobre el caos. El caos s’estudia en economia, en meteorologia, en finances i en sistemes complexos com la cadena de subministrament. Si et fixes, són els temes que he anat escrivint. Bé, el gas l’incloc en meteorologia en ser una matèria primera d’energia principalment encara que també s’utilitzi per a crear fertilitzants. Anem directes al caos. La Teoria del Caos, molt resumida, diu que sistemes complexos amb un molt petit canvi poden canviar totalment.

Anem directes al caos, i el petit canvi es diu variant BA.5. És una nova variant trobada fa tres setmanes de la SARS-Cov2 que està portant al límit la salut pública d’Israel i Portugal –94,3% de vacunats–. Ja hi han dades que indiquen que és més agressiva que la Delta, especialment en els pulmons, i que és més contagiosa que l’Omicron. Volien gripalizar la covid, però la grip té una fatalitat del 0,05% i aquesta variant BA.5 té una fatalitat del 5% i una hospitalització per LongCovid del 15% en menors. 

Una de les dades que més m’ha sorprès és del professor de la prestigiosa Jons Hopkins, el doctor Leonardi, que diu que el virus de la covid danya les cèl·lules T i el sistema immunitari a llarg termini. Per això estem veient problemes amb altres virus i una alça de la grip. Era tan radical el seu estudi que alguns científics van riure. Bé, les dades actualitzades indiquen que el doctor Leonardi tenia raó. En resum, els telòmers s’han escurçat si vostè va tenir covid i la seva edat biològica s’ha accelerat. DNAmAge p < 0,0001. Un descobriment radical. El caos. 

La Teoria del Caos diu que hi ha un petit atzar en tot. Tal vegada, la covid crea de nou un menor consum i menors desplaçaments –energia– fent que la inflació baixi de forma accelerada. Ningú ho podia preveure. Les recerques del matemàtic i meteoròleg Edward Lorenz diuen que un petit canvi pot fer que canviï tot. Qui sap si deixem de consumir energia a l’hivern –Alemanya dona llum verda al carbó– canviem a un millor clima el pròxim estiu. Impredictible. Caos. Hi haurà neu a l’hivern? Sí, a causa de les bombes a Ucraïna. Ja vaig parlar d’això en un article anterior. Vindran turistes amb aquesta nova variant? Impredictible. BA.5 ja és el virus més contagiós mai registrat. Tal vegada arribem al pic de la corba a l’octubre. Ningú pot predir res. El clima és tan complex que només ho podem predir a vuit dies perquè diuen que un petit canvi en una tempesta a Cambodja pot canviar el clima a Nova York. 

Ens enfrontem al caos més gran que he pogut veure en la meva vida. Vaig dir en l’anterior article que crearia un actiu sintètic que seguís l’Andorra Deflationary Pool Fund. L’actiu sintètic té un rendiment actual del +10,49% (15 dies). Estimo que l’Andorra Deflationary Pool Fund tindria un rendiment del +4,375% en cinc anys. 

El portfoli de banca privada de CaixaBank tindrà una rendibilitat estimada del -4,3% aquest any, com pot tenir l’Andorra Deflationary Pool Fund un rendiment del +4,375% en cinc anys? Bad Bunny és el cantant de reggaeton amb major audiència. La cançó Me Porto Bonito del seu nou àlbum té 74 milions de visites en YouTube en un mes. Dos joves cambodjans que creen piscines d’argila a la selva i que segur que has vist en YouTube, tenen en l’últim vídeo 207 milions de visites en un mes. Aquests dos nois aconsegueixen una rendibilitat major que la de Bad Bunny, sustentant una zona geogràfica de Cambodja amb els seus ingressos de YouTube i utilitzen menys recursos (mòbil, argila i aigua). Increïble. 

L’Andorra Deflationary Pool Fund podria tenir un rendiment del 4,375%. El caos és bonic i impredictible. Un petit canvi a Cambodja pot canviar Nova York. Un petit canvi a Andorra pot canviar el país. Covid, inflació i piscines d’argila. Caos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT