PUBLICITAT

Anys llum

Deia el professor Amos Bronson Alcott que «la malaltia de l’ignorant és ignorar la seva pròpia ignorància». La setmana passada, el candidat dels Liberals d’Andorra, Josep Maria Cabanes, ens va voler donar una esplèndida lliçó, magistral es podria dir, del nivell de preparació, enteneu la ironia, amb el qual la majoria de polítics del nostre país tenen la gosadia, per no dir una grolleria, d’ocupar les poltrones des de les quals governar el que, sense cap vergonya, consideren el seu mas personal. Una lliçó a la qual ningú dels obligats a rebatre, i en són uns quants, ha posat ni una coma, ni ha fet cap aclariment, donant per bona la bajanada. Qui calla atorga, diuen.

El candidat en qüestió, amb el seu perenne somriure resplendent, es va despatxar a plaer davant tothom amb una sentència que quedarà per als annals de la història andorrana al costat dels Pareatges, del Manual Digest, i, potser, fins i tot, de la Carta Magna: «Andorra no és Mònaco, però tampoc estem a anys llum» (sic).

Per entrar en el detall i deixar de banda les floritures del discurs polític, i deixar les coses clares, començarem per recordar que un any llum és la distància que recorre, en el buit i en línia recta, un fotó durant 365 dies a la velocitat de 299.792,458 quilòmetres per segon. O sigui, un total de 9.460.730.472.581 quilòmetres, metre amunt, metre avall. És a dir, gairebé nou bilions i mig de quilòmetres.

I passant a les dades inalienables, negre sobre blanc, mirem a veure si aquesta bertranada del candidat liberal té o no té aspecte de realitat. Per a poder fer una comparació fiable, agafarem algunes dades rellevants d’allò que a la gent li pica de debò. Allò que li fa la vida complicada o no. I no crec que calgui centrar-se en els aspectes que salten a la vista per si mateixos com que Andorra no té litoral o que Mònaco només són dos quilòmetres quadrats. Parlem d’economia, nivell de vida i similars? Perquè això és el que pica de debò. Vinga!

PIB per càpita: Andorra: 36.987 €. Mònaco: 168.000 €. PNB per cada 1.000 habitants: Andorra: 35,94 M€. Mònaco: 143,74 M€. En ambdós paràmetres, Mònaco multiplica per més de 4 les dades andorranes. I amb això parlem de riquesa, senyors. Mònaco és ric, i molt. Andorra... Servidors web: Andorra: 367. Mònaco: 663. Gairebé el doble a favor de Mònaco. Línies d’internet de banda ampla: Andorra: 479. Mònaco: 532. Un 12% més a favor de Mònaco. Això va d’estructures de telecomunicació i relació amb el món. El món més enllà de la Farga de Moles i del Pas de la Casa, perquè, senyors polítics, allà fora hi ha un món sencer que semblen no conèixer.

Educació. Despesa anual per càpita: Andorra: 1.145 €. Mònaco: 1.951 €.  Salut. Despesa anual per càpita: Andorra: 1.754 €. Mònaco: 2.069 €. Taxa d’atur: Andorra: 3,7%. Mònaco: 2%. Un 85% més d’atur a Andorra. Campions aquí! Llits d’hospital per cada 1-000 habitants: Andorra: 2,5. Mònaco: 13,8. 5,5 vegades més a Mònaco. Casos totals de covid19 des de l’inici de la pandèmia: Andorra: 43.449. Mònaco: 12.616. Campions aquí també els andorrans. Mònaco ha tingut un 70,9% menys de casos confirmats, dels quals han mort 153 a Andorra i 57 a Mònaco. D’això darrer, i del nivell de riquesa, ve al cas la taxa d’esperança de vida. Andorra: 82,9 anys. Mònaco: 89,4 anys. 6,5 anyets de res a favor dels monegascos.

I en aspectes més rutinaris... Heliports: Andorra: 0. Mònaco: 1. Aquí també perdem el partit, ja que el que compta és sempre fer un gol més que el contrari. I parlant de futbol... L’AS Monaco fa més de 50 anys que competeix a la Ligue 1 francesa, al més alt nivell, amb el número 91 d’afiliació, sent un dels equips més antics d’aquesta lliga, que ha guanyat en 8 ocasions. Cal afegir-hi cinc copes de França, quatre Supercopes, una copa de la lliga i una copa Charles Drago, a més de haver estat subcampió de Recopa d’Europa i finalista de la Champions. No sé si cal fer alguna comparació amb el nostre estimat FC Andorra... No seré jo qui la faci perquè parlar de futbol, de política i de religió sempre implica cacao maravillao.

I per acabar, la dada que pica fort de debò: el salari mitjà mensual. 5.905 € a Mònaco contra 1.811 € al país dels Pirineus (dades del 2021).

Respecte a les comunicacions, cal dir que el transport a Mònaco es realitza amb ferrocarrils, carreteres, ports, heliports i aeroports. A Andorra tenim l’orgull de la nostra mai ben ponderada N-145 que puja de la Seu i la mai ben coneguda N-20 que fa una bonica excursió de muntanya des de l’Hospitalet-près-l’Andorre. Tot plegat suposa que per arribar des de la ciutat més important i més propera al principat, sigui Barcelona o Tolosa, ningú s’estalvia les bones tres hores de carretera, si tot va bé... París-Mònaco es fa en 1 hora i 25 minuts. Des de Tolosa, 1 hora. Des de Barcelona 1 hora i 20 minuts. Ah! Que els trajectes es fan en avió! Vaja! Però és que l’Aeroport d’Andorra-La Seu, avui dia, encara no és ni apte per fer-hi vols regulars! Quan no és un GPS és la boira o el vent, i quan no, és una restricció normativa que no permet aterrar aeronaus quan la temperatura exterior és de 30 graus! Sembla un acudit, però no ho és.

Un acudit, dels que et deixen cara de tòtil, és la barra amb la qual alguns espavilats volen conduir el país amb arguments de comparació entre el que és incomparable. Andorra no està a anys llum de Mònaco? És broma? Però si aviat estarem a segles llum de la mateixa Seu d’Urgell! 

El que si queda clar és que aquest tipus de polític sí que està a anys llum del que la nostra societat necessita de manera urgent per redreçar el camí en el qual ens han posat i sortir de la merderada amb la qual ho han empastifat tot. Això sí que ho necessitem. I a la velocitat de la llum! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT