PUBLICITAT

I ara què?

Ens trobem ja gairebé a la meitat d'exercici i seguim amb les mateixes incògnites sense resoldre amb les que comencem l'any (inflació, pujades de tipus d'interès i desacceleració/recessió). I per si no fos prou tenim el tancament a la Xina a causa de la seva política Zero Covid amb el consegüent bloqueig del seu país i les seves activitats econòmiques agreujant una mica més les cadenes de subministraments a la resta del món i l'impacte econòmic que té a nivell local i com no mundial. Mentrestant les principals bosses segueixen amb fortes baixades a la calor de les males notícies ja no sols per les expectatives econòmiques si no per alguns resultats que s'han anat coneixent de les anomenades empreses defensives i que en teoria tenen capacitat de translació d'inflació de preus als seus productes com va ser el cas del gegant Wallmart. En el seu cas que després de la seva publicació de resultats del trimestre van comunicar que es van veure afectats en negatiu pels preus d'aliments com per increments salarials. En resum, més costos que no van poder traslladar i una mica de destrucció de demanda. Al final això va transmetre un missatge molt negatiu al mercat que després es va repetir en altres empreses del sector. Amb tot això els mercats en data d'avui ens trobem amb unes fortes baixades del S&P 500 -14% o a Europa en l'Euro Stoxx 50 del -12%. La veritat que el mes de maig ha estat bastant catastròfic, com feia temps que no es veia ni en l'època de la pandèmia quant a setmanes en negatiu seguides, el S&P500 va baixar consecutivament set setmanes, situació que no es donava des dels famosos 2008 amb la gran crisi financera que van ser sis.

El càstig cap a les empreses de creixement s'ha continuat produint i intensificant. El mercat ha realitzat un ajust semblant al de la bombolla tecnològica del 2000 i s'ha encebat en les empreses que no tenien beneficis ni se'ls esperaven en els pròxims anys. Marcant-se un viatge d'anada i volta en les seves cotitzacions, situant-se a nivells pre-covid. També les publicacions de resultats han castigat fort les empreses que no han donat bons números o les que han baixat les seves previsions per a l'actual exercici.

L'any passat ens trobàvem immersos en la fase de recuperació de les economies a nivell global, i just enguany arran de la pressió inflacionista que es va agreujar després del conflicte a Ucraïna. Va provocar que els Bancs centrals canviessin la seva visió a polítiques molt més restrictives ja que no es podia continuar dient que això de la inflació era transitori. La qual cosa ha generat fortes caigudes en els actius de renda variable com de la renda fixa.

El mercat està en manera recessió si ens fixem en les valoracions d'empreses com retailers i moltes químiques i Industrials que seguim. El més interessant és que les empreses amb més sensibilitat al cicle econòmic com a petrolieres o de materials semblen immunes i estan tenint un comportament molt positiu en bossa sense que els afecti la possible desacceleració /recessió que puguem tenir la qual cosa és sorprenent ja que al final si es produeix aquesta contracció també tindran un impacte negatiu pel costat de la demanda i com a conseqüència reduint-se dràsticament els preus dels seus commodities.

A la calor dels esdeveniments en els mercats, cada vegada veiem més cases d'anàlisis mostrant les típiques estadístiques del comportament de les borsa en les èpoques que hem tingut recessions que si quant temps li queda de baixada o fins que nivells arribarà l'índex S&P 500; tot des d'una perspectiva històrica basada en estadístiques o fins i tot per anàlisi tècnica.

La pregunta del milió de dòlars és saber si tindrem recessió o no, ja que determinarà si els mercats ja han tocat sòl o pel contrari encara queden més correccions. Això és molt difícil de predir com poden imaginar-se, però el que sí que sabem és que en moments en el qual hi ha desequilibris econòmics com en el moment actual amb la inflació; al costat d'una política monetària restrictiva potser aquesta situació pot tenir conseqüències importants i arrossegar-nos a una recessió.

D'altra banda, aquests dies el que està ocorrent en els mercats és que les bones notícies macro afecten negativament les borses ja que s'interpreta que els bancs centrals hauran d'implementar més pujades de tipus d'interès donada la situació actual de les dades d'inflació descontrolats. Però si al final haguéssim vist els màxims a nivell d'inflació, la FED podria prendre's un respir a partir de juliol i amb aquesta pausa tenir una recuperació en els mercats. La qual cosa em porta a pensar que potser segons el comentat no estiguem molt lluny d'un possible sòl de mercat, per cridar-ho d'alguna manera. A més, tots els problemes que hem comentat són reals, però han estat ja descomptats pel mercat els beneficis futurs als quals cotitza S&P500 USA són de 16x, a Europa actualment en 13X i el mercat Xinès 11x.

Definitivament, la meva màxima preocupació és que prefereixo seguir invertit , i no vendre avui podent encertar durant imaginem dos mesos i després perdre'm la recuperació que pugui venir dels mercats per als pròxims 12. Si al final es produeix una millora en la política Zero Covid de la Xina, i a això li afegim un possible sostre en inflació; podríem estar a l'inici d'un període d'estabilitat en els mercats.

Com sempre la millor estratègia serà continuar posicionats en empreses de qualitat i amb poc o nul endeutament amb valoracions raonables ajustades als seus futurs creixements de beneficis.

Ja per acabar com comentava Mark Twin hi ha tres classes de mentides: mentides, mentides grans i l'estadística. Amb el seu permís està vegada em crec les estadístiques de comportaments històrics amb escenaris semblants que recomanen entrar amb vista als pròxims 12 mesos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT