PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0237-2022 del Departament de Tribus i de Fronteres (en endavant, DTF), del 25 de març del 2022, en relació amb la qualificació a efectes de l’impost sobre la renda de les persones físiques de les rendes que perceben els socis administradors.

Els consultant actualment és administrador de tres societats, les societats A, B i C. De la societat A ostenta el 100% de les participacions, de la societat B el 10% de les participacions i de la societat C el 100% de les participacions.

Tal com marquen els estatuts de les tres societats, el càrrec d’administrador és gratuït i la seva única font de ingressos fins a la data ha estat la nòmina que ha cobrat de la societat A en contrapartida del treball efectuat com qualsevol altre treballador.

La qüestió plantejada recau en quin tractament han de tenir les nòmines rebudes de la societat A.

La nòmina es fruit del treball prestat a la societat i en cap cas en contrapartida del seu càrrec d’administrador que és de caràcter gratuït.

Reprenent la definició de rendes de treball i la de rendes d’activitats econòmiques per les rendes percebudes per la tasca d’administrador (rendes que no percep al ser el càrrec d’administrador gratuït en les tres societats on és administrador) del Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, sembla evident que la seva remuneració s’engloba en la categoria de rendes del treball.

El consultant, segons requeriment del Departament de Tributs i de Fronteres, amplia la informació relacionada amb la qüestió plantejada i exposa el següent:

La feina que desenvolupa a la societat A és per compte aliè i la societat A és tant la responsable legal i civil i a la vegada la beneficiària del resultat de la seva feina.

Les tasques en la societat són:

- Entrada d’assentaments, confecció i revisió de comptabilitats de clients (40%)

- Preparació i presentació d’impostos (25%)

- Revisió d’auditories financeres (15%)

- Preparació de dossiers d’inversió estrangera i residències (10%)

- Reunions amb clients (5%)

- Tasques de direcció, elaboració i pagament de nòmines de la societat A (5%)

En relació amb la qüestió sobre la qualificació de la renda percebuda pel soci, el Departament de Tributs i de Fronteres, mitjançant el criteri reiterat en les respostes vinculants CV0144, emesa el 15 de febrer del 2019, i CV0178-2020, emesa el 5 de març del 2020, ha manifestat que per qualificar la renda que es pugui obtenir com a conseqüència de la relació amb la societat, l’aspecte bàsic que s’ha de definir amb la màxima precisió és la funció que desenvolupa el soci a la societat.

Per la seva banda, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, a l’article 12.1, preveu el següent: «Tenen la qualificació de rendes del treball totes les contraprestacions o utilitats, sigui quina sigui la seva denominació o naturalesa, dineràries o en espècie, que derivin, directament o indirectament, del treball personal o la relació laboral i no tinguin el caràcter de rendes d’activitats econòmiques. [...]»

Segons la informació proporcionada, el consultant desenvolupa en la societat tasques com les que podria efectuar un treballador ordinari amb caràcter aliè no inherents a la funció de l’administrador que consisteixen, entre d’altres, en l’entrada d’assentaments, preparació d’impostos i revisió d’auditories. Per consegüent, vistes les característiques de les funcions que desenvolupa el consultant a la societat pagadora d’aquestes rendes, amb independència de com cotitzi a la CASS i del percentatge de participació que tingui en la societat, la renda percebuda pel consultant derivada de les funcions exposades a la consulta tindran la consideració de renda del treball. Tanmateix, tal com ha manifestat aquest Departament en les respostes vinculants mencionades en el primer paràgraf, la concurrència o no en cada cas de les circumstàncies que determinen la qualificació de la renda és una qüestió de fet que s’haurà d’acreditar mitjançant qualsevol prova admesa en dret.

D’altra banda, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, a l’article 28, sobre la valoració de les operacions entre persones vinculades, preveu el següent: «La valoració de les operacions entre els obligats tributaris subjectes a aquest impost i altres persones físiques o entitats vinculades es realitza pel seu valor normal de mercat, en els termes que preveu la Llei de l’impost sobre societats.» Consegüentment, la valoració d’aquesta renda s’haurà de realitzar pel seu valor normal de mercat.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT