PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la resposta de la Consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) número CV0239-2022, del 29 de març del 2022, en relació amb la consideració i la localització dels serveis prestats per via electrònica i serveis de formació.

La societat consultant (en endavant, la Societat) és una entitat, l’objecte social de la qual són, entre altres activitats, les següents: prestació de serveis d’orientació acadèmica i professional, i per a la inserció al mercat laboral, la creació, gestió i explotació d’una borsa de treball, activitats de formació en competències, dirigides a centres educatius, particulars i empreses, l’assessorament acadèmic, professionals, i en recursos humans i la certificació de perfils professionals.

En aquest sentit, la Societat sol·licita sobre el lloc de localització a efectes de l’Impost General Indirecte dels serveis de formació a particulars establerts a Espanya, des de la seu de la seva activitat, ubicada al Principat d’Andorra.

En aquest sentit, el DTF estableix que en relació amb la qüestió sobre les normes de localització de l’impost aplicables a les formacions que presta la consultant, tal com s’ha pronunciat el Departament de Tributs i de Fronteres en diverses ocasions mitjançant les respostes vinculants CV0205-2021, emesa en data 10 de juny del 2021, i CV0219-2021, emesa en data 10 de setembre del 2021, en el cas que la consultant efectués el servei de formació telemàticament, per aplicar correctament les normes de localització, s’ha de clarificar si el servei prestat per la consultant és un servei de formació o si es tracta d’un servei prestat per via electrònica. Amb caràcter general, en els casos en què la intervenció del formador és accessòria i poc recurrent, tindrà la consideració de serveis prestats per via electrònica. Quan sigui necessària la intervenció del formador amb una determinada recurrència, el servei es qualificarà com a formació.

D’acord amb el que s’ha mencionat en el paràgraf anterior, quan el servei reuneixi les característiques d’un servei de formació, per determinar si aquests serveis es localitzen en territori andorrà s’haurà de tenir en compte el que preveu la norma a l’article 44, als apartats 3 i 7.c:

«Article 44. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles especials

S’entenen prestats al territori andorrà els serveis següents:

[...]

3. L’accés a manifestacions culturals, artístiques, esportives, científiques, educatives, recreatives o similars, com fires o exposicions, i els serveis accessoris al mateix, sempre que el destinatari sigui un empresari o professional actuant com a tal i dites manifestacions tinguin lloc efectivament en el territori andorrà.

[...]

7. Els que s’enuncien a continuació, quan es presten materialment en territori andorrà i el seu destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal:

[…]

c) Els serveis relacionats amb manifestacions culturals, artístiques, esportives, científiques, educatives, recreatives, jocs d’atzar o similars, com fires o exposicions, incloent els serveis d’organització i altres serveis accessoris.

[...]»

De conformitat amb aquests preceptes, si el servei consisteix en formació, amb independència de la condició del destinatari (empresari o professional que actua com a tal o no) i del lloc on estigui establert aquest destinatari, el servei es localitzarà en territori andorrà i, en conseqüència, aquest servei estarà subjecte a l’impost.

D’altra banda, quan el servei tingui la consideració de servei electrònic, és a dir, s’emmarqui per les seves característiques en la definició prevista a l’article 43.3.d de la Llei, s’haurà de considerar la regla general prevista a l’article 43.2.l, que diu el següent:

«Article 43. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles generals

2. No s’entenen realitzats en territori andorrà, els serveis que s’enumeren a continuació quan el seu destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal i està establert o té el seu domicili o residència habitual fora del Principat d’Andorra, excepte que la utilització o explotació efectives dels serveis es produeixin en territori andorrà:

[...]

l) Els serveis prestats per via electrònica.

[...]»

Per tant, el DTF determina que quan es tracti de serveis per via electrònica prestats per la consultant a destinataris que no siguin empresaris o professionals que actuen com a tals, establerts fora del Principat d’Andorra, no es localitzaran en territori andorrà sempre que la seva utilització o explotació efectiva no es produeixi en territori andorrà i, per tant, no estaran subjectes a l’Impost General Indirecte. Altrament, quan els destinataris d’aquest servei siguin empresaris o professionals que actuen com a tals no establerts en territori andorrà, aquest servei tampoc no es localitzarà en territori andorrà, i aleshores no estarà subjecte a l’Impost General Indirecte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT