PUBLICITAT

Quo Vadis Xina?

Des de l’inici d’any, els tres principals mercats de la Xina (Xangai, Shenzhen, en la part continental, i Hong Kong) s’han vist fortament colpejats i acumulen descensos de doble dígit. Així, l’índex que segueix l’evolució dels 300 principals valors del mercat continental, el CSI 300, ha caigut un 16,30 % en el que portem d’any, mentre que el Hang Seng, el selectiu de la borsa de Hong Kong, porta una caiguda del 10,13 % en aquest 2022.

Com ja va succeir a principis d’any, els inversors mundials estan fugint novament dels mercats xinesos en considerar que el gegant asiàtic es troba fortament colpejat per tres factors principals: les fortes relacions comercials i polítiques que la Xina manté amb Rússia, els confinaments provocats pels brots nous de Covid-19 i els incompliments que el Banc Popular de la Xina està realitzant respecte a la seva promesa de suport al mercat local.

Les sortides de fluxos del mercat d’accions i de bons del país es van accelerar després de la invasió russa d’Ucraïna, ja que l’escala i la velocitat de les sancions imposades a Rússia van suscitar en molts inversors la possibilitat d’arribar a extrapolar-les al país asiàtic, pels forts llaços existents entre les dos potències.

Per contrarestar aquest escenari, Pequin ha intentat presentar-se com un actor neutral en el conflicte i ha declarat que podria actuar com a mediador. Tot i això, les autoritats nord-americanes temen que la Xina ja hagi decidit proporcionar suport econòmic i financer a Rússia i que estigui considerant la possibilitat d’enviar equipament militar. Per ara, impera la prudència i no hi ha hagut accions directes per part de la Xina, més enllà de rebutjar públicament les fortes sancions a Rússia.

Per un altre costat, la Covid-19 continua fent estralls en l’economia xinesa. Des de fa setmanes, Xangai, el principal pulmó econòmic de la Xina, es troba sota un estricte confinament després d’un nou increment de casos, i els seus 26 milions d’habitants comencen a patir problemes d’abastiment.

El gegant asiàtic ha plantejat una estratègia zero Covid-19 des de l’inici de la pandèmia, fet que provoca que el país imposi confinaments ràpids i restriccions molt agressives quant a mobilitat, amb la conseqüent disrupció en les cadenes de subministrament i l’impacte d’aquestes en l’economia. A mode d’exemple, el president de vehicles elèctrics Xiao Peng, va dir que si les operacions no es reiniciaven novament a Xangai al maig, potencialment totes les fàbriques d’automòbils del país haurien d’aturar la producció.

La confiança dels consumidors també s’ha vist afectada, amb un descens del turisme i de les vendes de cotxes o habitatges. Entitats com el banc d’Inversió Natixis, calculen ja una reducció de fins a un 1,8 % del PIB i veuen difícil l’objectiu de creixement del 5,5 % anual, tot i ser un dels més baixos de les últimes dècades.

Sumat als dos elements anteriors, la Xina ha incomplert novament la seva promesa d’un major suport polític i financer a l’economia i als mercats. Les últimes reunions del Banc Popular de la Xina han resultat ser força decebedores per als inversors ja que les mesures preses han quedat molt per sota de les expectatives. La reducció únicament d’un 0,25 % de la ràtio de reserva requerida als bancs, tot just va agregar 80 B de dòlars de liquiditat al mercat, molt lluny dels 170 B promesos, i tampoc va flexibilitzar la política monetària mitjançant alguna retallada en els tipus de finançament, mantenint la taxa preferencial de préstec a un any al 2,85 % quan s’esperava una reducció de 5-10 pb. També, va decidir no aportar liquiditat a través del seu programa monetari MLF (Medium-term Lending Facility) vers les expectatives d’una injecció de 100 BCNY.

Amb tots aquests factors, els analistes veuen ara el mercat xinès encara amb més desconfiança després dels fatídics episodis de l’inici d’any, marcats per la caiguda del seu sector immobiliari i la repressió regulatòria contra les empreses tecnològiques. Haurem d’estar atents si la Xina aconseguirà sobreposar-se a aquests escenaris i tornar a ser un mercat atractiu per als inversors internacionals o, per contra, continuarà la davallada en la valoració dels seus actius propiciada per la singularitat dels seus factors interns.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT