PUBLICITAT

Fàrmac per l’obesitat

Un dels majors problemes de salut d’aquest segle està sent, sens dubte, l’obesitat. Una de les malalties que la provoca és la Diabetis Mellitus tipus 2 (DM II). Perquè entenguem breument el funcionament d’aquesta malaltia, sol començar amb una resistència a la insulina –que és una hormona produïda pel pàncrees, i que s’encarrega de regular la quantitat de glucosa de la sang– fent que el cos, per compensar, segregui més insulina i provocant una hiperinsulinèmia. Això afavoreix l’aparició del sobrepès, de malalties cardiovasculars (MCV) i de la hipertensió arterial (HTA), a banda de reduir considerablement l’esperança de vida de l’individu. 

La Semaglutida és un anàleg de GLP–1 que s’utilitza per al tractament de la DM II, i ha demostrat beneficis per millorar el sucre en la sang. També hi ha evidències científiques en el tractament de la MCV, com ens diu l’estudi Pionner (Peptide Inn Ovation for Early Diabetes Treatment), programa on s’avalua el perfil de risc-benefici i la seguretat cardiovascular (CV) de la Semaglutida. No obstant això, el que ens interessa d’aquest article és que s’ha demostrat que la Semaglutida també intervé en la pèrdua de pes corporal en persones amb obesitat i DM II. I aquí ve la sorpresa, perquè els beneficis aportats pel producte comencen a ser visibles al cap de poc temps de l’inici de la seva presa. 

Així, s’està observant que moltes persones que no tenen DM II ni obesitat estan utilitzant el producte per perdre pes, i d’aquesta manera, estalviar-se el pas per les dietes, o fins i tot, el quiròfan. 

L’efecte de la Semaglutida és immediat: al cap de tres o quatre setmanes ja s’observen bons resultats. L’administració va des d’una vegada a la setmana per via subcutània (Ozempic) o una pastilla (Rybelsus) diària al matí. Els possibles efectes secundaris que s’han descrit són nàusees, dolor abdominal i vòmits, sobretot en la forma oral, encara que aquests símptomes solen aparèixer quan els pacients se sobrepassen amb el menjar (dolços i greixos, especialment). 

El preu del producte, que ronda els 110 euros, és un inconvenient, ja que només està finançat pel sistema públic de salut per a gent amb diagnòstic de DM II. El que sí que és cert és que tots els pacients que han pres la Semaglutida han tingut una considerable perduda de la gana i de pes. Si a més, ens protegeix de la HTA i la MCV, ens trobem davant un medicament molt interessant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT