Consultori fiscal
Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la resposta de la Consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) número CV0228-2021, del 15 desembre del 2021, en relació amb la tributació dels rendiments derivats de bons i obligacions adquirits en una divisa diferent de l’euro.
El consultant és resident fiscal al Principat d’Andorra i per tant, obligat tributari de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (d’ara en endavant, IRPF).
El consultant es planteja realitzar operacions transmissió, amortització, reemborsament, bescanvi o conversió d’instruments de deute públic i privat. Concretament, es tractaria d’operacions amb bons de la seva titularitat en moneda diferent a l’euro, qualificats com a instruments financers, les rendes dels quals, tenen la qualificació de rendes del capital mobiliari derivades de la cessió a tercers de capitals propis a integrar dins de la base de tributació de l’estalvi de l’IRPF.
Arrel de la transmissió, amortització, reemborsament, bescanvi o conversió d’instruments de deute privat i públic que reuneixen les característiques de bons en moneda diferent a l’euro, el consultant es planteja si, als efectes de calcular els rendiments de capital mobiliari subjectes a l’IRPF, no cal actualitzar el valor de la divisa en el moment de la transmissió, amortització, reemborsament, bescanvi o conversió dels bons, és a dir, que el rendiment del capital mobiliari derivat de la transmissió, amortització, reemborsament, bescanvi o conversió dels bons és el valor de transmissió, amortització, reemborsament, bescanvi o conversió en moneda diferent a l’euro, menys el valor d’adquisició dels esmentats bons en moneda diferent a l’euro i aplicant sobre aquest resultat, el tipus de canvi en el moment de la transmissió, amortització, reemborsament, bescanvi o conversió dels bons. Concretament, la conversió a euros sobre el rendiment del capital mobiliari determinat en la divisa diferent a l’euro segons el comentat anteriorment.
D’acord amb el plantejament anterior, el guany o pèrdua de capital per l’efecte divisa s’hauria de determinar al moment posterior del canvi de la divisa a l’euro, i no en el moment de la transmissió, amortització, reemborsament, bescanvi o conversió dels bons, tenint-se en compte el valor d’adquisició originari del moment de l’adquisició de la divisa per adquirir els bons en ares a determinar el futur guany o pèrdua de capital per canvi de divisa.
En aquest sentit, el consultant es planteja quina seria la qualificació tributària del guany o pèrdua de capital subjecte a l’IRPF, que es derivi de l’efecte del canvi de divisa, i per tant, si aquesta renda tindria una consideració diferent a les rendes del capital mobiliari, atès que el guany o pèrdua no s’hauria meritat degut a que no hauria tingut lloc l’alteració patrimonial al no haver-se produït el canvi de divisa a l’euro.
En relació amb la consulta sobre la tributació dels rendiments obtinguts de determinats productes adquirits amb un divisa diferent a l’euro, el DTF estableix que el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, respecte a la consideració de rendes íntegres del capital mobiliari, a l’article 22.2, preveu el següent:
«Article 22. Rendes íntegres del capital mobiliari
Tenen la consideració de ‘rendes íntegres procedents del capital mobiliari’ les següents:
[...]
2. Les rendes procedents de la cessió a tercers de capitals propis. Tenen aquesta consideració els interessos i qualsevol altra forma de retribució pactada com a remuneració per aquesta cessió, així com les rendes que deriven de la transmissió, el reemborsament, l’amortització, el bescanvi o la conversió de qualsevol classe d’actius representatius de la captació i la utilització de capitals aliens».
D’altra banda, el comunicat tècnic emès pel Departament de Tributs i de Fronteres en data 4-3-2015, sobre la tributació en l’impost sobre la renda de les persones físiques de determinats productes financers, apartat iii, «Deute privat. Bons i obligacions», preveu les característiques d’aquests tipus d’instruments financers.
Altrament, en relació amb la determinació del rendiment derivat d’un títol de deute emès amb una divisa distinta a l’euro, el Departament de Tributs i de Fronteres mitjançant la consulta vinculant CV0018-2015, emesa en data 27 d’octubre del 2015, va manifestar el següent:
«[…]
3. Deute corporatiu d’una entitat mercantil dels Estats Units.
Les regles aplicables a la determinació de la renda procedent de l’amortització d’un títol de deute corporatiu emès en una divisa distinta de l’euro segueixen els mateixos principis que s’han enunciat anteriorment: per tal de calcular la corresponent renda del capital mobiliari, els valors d’adquisició i d’amortització del títol es determinaran mitjançant la conversió a euros de l’import satisfet en el moment de l’adquisició i de l’import obtingut en el moment de la seva amortització, respectivament, prenent els tipus de canvi aplicables en els dits moments (és a dir, el de l’adquisició i el de l’amortització del títol).
La renda així determinada té la qualificació de renda del capital mobiliari derivada de la cessió a tercers de capitals propis i, en particular, de rendes derivades de ‘la transmissió, el reemborsament, l’amortització, el bescanvi o la conversió de qualsevol classe d’actius representatius de la captació i la utilització de capitals aliens’ (article 22.2 de la Llei de l’impost).
[...]»
En conseqüència, el DTF conclou que si l’instrument financer que és objecte d’aquesta consulta reuneix les característiques previstes al comunicat tècnic esmentat sobre els bons i les obligacions, els rendiments generats per la transmissió o l’amortització de l’instrument tindran la consideració de capital mobiliari. El rendiment íntegre es computarà per la diferència entre el valor de transmissió o amortització, prenent com a tipus de canvi el corresponent a la data en què hagi tingut lloc aquesta transmissió o amortització, i el preu d’adquisició o subscripció dels bons que es transmeten o s’amortitzen, prenent igualment com a tipus de canvi el corresponent a la data en què hagi tingut lloc aquesta inversió.