L’Alcàsser de Toledo
El meu viatge a Toledo es va completar amb la llarga i interessant visita, amb la qual vaig acabar molt cansada, però que va valer la pena, a l’Alcàsser de Toledo ara convertit en Biblioteca de Castella - la Manxa, inaugurada el 16 d’octubre de 1998 i el Museu de l’Exèrcit de Terra, inaugurat el 2010. Aquesta visita vaig aprofitar per fer-la el diumenge, ja que aquest dia l’entrada és gratuïta.
L’Alcàsser, edifici simbòlic de Toledo, s’emplaça a la zona més alta de la ciutat, trobant-se els seus orígens més remots en un palau de l’època romana (segle III) construït després de la conquesta de la ciutat pels romans i on van establir el pretori, és a dir, la seu del magistrat o pretor. Aquest palau es trobava ubicat al punt més alt i estratègic de la ciutat. Durant l’època visigoda, Euric conquereix la ciutat i Leovigild hi estableix la capitalitat, deixant manifestes modificacions i adaptacions a l’edifici, considerat i concebut inicialment com una gran fortalesa. Durant els regnats d’Alfons VI i Alfons X El Savi, es refà, donant origen al primer alcàsser de planta quadrada amb torres als angles, i façana principal de tres cossos. Al segle XVI Carles V i el seu fill Felip II van ordenar en la dècada de 1540 restaurar l’Alcàsser com a tal. El 1521, Hernàn Cortés va ser rebut per Carles I a l’alcàsser, després de la conquesta de l’Imperi asteca.
Aquesta reconstrucció realitzada en part per Covarrubias va respectar gairebé completament les façanes oriental i occidental, sent la façana principal on es va centrar el caràcter representatiu i emblemàtic de l’edifici. El pati, dissenyat per Covarrubias el 1550, és la peça més clàssica i monumental del conjunt que, juntament amb l’escala, dissenyada per Villalpando i construïda per Juan de Herrera, doten l’edifici d’un aspecte solemnement triomfal, en clara sintonia amb la proporció i monumentalitat clàssica del conjunt. Però, la major part de l’alcàsser fou reconstruïda o restaurada entre el 1939 i el 1957 després del setge de l’alcàsser a la guerra civil espanyola.
Pel que fa als esdeveniments històrics, l’edifici ha estat marcat per diferents fets històrics (la Guerra de Successió, la Guerra del Francès i la Guerra Civil Espanyola), patint setges, incendis, etc. Després de la seva parcial destrucció durant la guerra civil es va començar una laboriosa reconstrucció que no va acabar fins a finals dels 70. Va ser duta a terme per enginyers militars i va estar estructurada en diferents fases.
La imatge actual és la d’un edifici imponent amb quatre façanes, cadascuna amb un estil artístic diferent i que, al llarg de la seva història, ha tingut diferents usos.
Al museu pots recórrer tota la història d’Espanya observant els diferents uniformes o armadures i armes utilitzades a cada època. De tot el que vaig poder observar, el que més em va agradar va ser una espectacular col·lecció de soldadets de plom que em va portar al cap altres temps ja passats.