PUBLICITAT

Els mercats enmig de la muntanya russa

Fa uns mesos comentava sobre l'inici de l'any i com de complicat havia començat, ja que teníem la pressió inflacionista i les possibles pujades de tipus als Estats Units, que començaven a descomptar els mercats amb un Msci World baixant un -7%. Doncs bé, en aquests moments ens trobem en els mateixos nivells, malgrat el conflicte bèl·lic que va començar a la fi de febrer. El mercat, a l'inici de la invasió russa, es va desplomar en un parell de setmanes i des d'aquests mínims s’ha anat recuperant, però en el rebot no tot ha funcionat. Sembla que Mr. Market , ha prioritzat les empreses renovables, les petrolieres i les mineres.

Ja havíem començat l'any amb una forta pujada en els preus de les matèries primeres, i en iniciar-se el conflicte d'Ucraïna, amb totes les sancions imposades a Rússia, això no ha fet més que generar una pressió encara major en els preus del gas, del petroli i en la majoria de commodities. Recentment, vam tenir la mega pujada del Níquel, marcant uns preus mai vists 100.000 dòlars mt, quan abans cotitzava sobre els 25.000 dòlars. Després d'això, es va suspendre la seva cotització del London Metall Exchange. La veritat és que en dos anys hem viscut uns moments de strange things, primer, en plena pandèmia Covid, el petroli West Texas va arribar a cotitzar a -37 dòlars el barril!!, el que mai ningú hagués pogut arribar a pensar que succeiria. I enguany els preus mai vistos en el Níquel. Com va dir Oscar Wilde: «La realitat supera la ficció».

Evidentment, les dades d'inflació continuen descontrolades, i de mantenir-se en un llarg període de temps, avivat per l'actual conflicte a Ucraïna i la prohibició de comprar petroli i gas rus per a pressionar econòmicament a Moscou, això continuarà retroalimentant la inflació i provocarà que els bancs centrals adoptin una política restrictiva més agressiva. De fet, la setmana passada vam tenir la primera pujada de tipus per part de la reserva federal des del 2018. La veritat que el to del Sr Powell cada vegada és més hawkish, deixant entreveure que farà el necessari per a controlar els preus.

Arribats a aquest punt, és molt clar que l'única manera de contenir les fortes pujades dels preus és la via política monetària restrictiva, que amb les pujades dels tipus d'interès acabarà contraient la demanda i baixant els preus. I esperem que no acabi en una forta recessió econòmica. De moment, el mercat ja ha començat una mica a descomptar. Quant a Europa, la política monetària del BCE no estarà tan sincronitzada amb la FED, però sí que el mercat descompta dues pujades del 0,25% per a enguany.

D'altra banda, sempre pot succeir que es produeixi un alt al foc a Ucraïna, i que al final es puguin contenir els preus de les commodities i no s'hagin d'aplicar polítiques monetàries tan restrictives i, amb tipus d'interès no gaire alts, s'acabi contenint els preus sense que acabin ofegades les economies i puguem tenir un aterratge suau. Aquest seria un escenari molt positiu que, pel que sembla, alguna cosa estan recollint aquests dies les borses.

No hem de perdre de vista que quan es produeixen pujades de tipus d'interès, inicialment no solen afectar molt a les borses, però no acostuma a ser un dels millors escenaris per a obtenir bons retorns. I a tot això, afegim la paraula de moda de la majoria dels economistes «estagflació», que ve a ser ‘creixements econòmics baixos amb pressió inflacionista’. El millor exemple d'aquest possible escenari el tenim en la crisi del petroli de 1974. Però no té per què repetir-se la mateixa plantilla d'esdeveniments i impactes. Per cert, qui revisi el que va succeir que no s'espanti molt ja que va ser un entorn de fortes baixades en els mercats. Per si serveix d'ajuda, els que ens dediquem a la gestió fa dies que hem començat a rebre per part de les cases d'anàlisis dels grans bancs d'inversió, les rectes típiques de com posicionar-se davant aquesta situació. En quins sectors posicionar-se, si més en commodities, si més Estats Units que Europa , si al fet que nivell de tipus comprar renda fixa. Vaja, com aquestes guies de viatges que et diuen els monuments de visita obligada d'una ciutat.

De moment, segons la meva opinió, els mercats estan descomptant una desacceleració, però sense arribar a recessió. Aquí, el més important serà veure com evolucionen els beneficis empresarials, ja que per a enguany continuen sent elevats amb l'actual entorn econòmic tant als EUA com a Europa, a pesar que els analistes ja venien des de l'any passat ajustant-los a la baixa. Si això empitjora molt, ens haurem de preparar per a noves baixades a les borses.

Com sempre, la millor estratègia serà continuar posicionats en empreses de qualitat i amb poc o nul endeutament, que són les que millor es comporten davant entorns complicats o amb falta de visibilitat com l'actual.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT