PUBLICITAT

Sobre els nous preus mensuals de la residències sociosanitàries a Andorra

La nostra Federació, la de la Gent Gran, té al darrere un col·lectiu d’uns 7.000 pensionistes, dels quals uns 3.000 estan afiliats i són residents a Andorra. Sobre una població estimada resident d’unes 78.000 persones, som un grup qualitativament i quantitativa, important. És gran la nostra responsabilitat com a institució que hauria de vetllar pels seus interessos.

Tenint, com tenim, reunions freqüents amb els dos ministeris de tutela (Afers Socials i Salut), hauria estat un petit detall consultar-nos o, fins i tot, només informar-nos del que, de ben segur, ja fa setmanes i mesos que s’estava treballant a nivell del Govern i que, desgraciadament, la primera notícia la vam rebre per una roda de premsa.

Els arguments que justificarien els nous preus mensuals de les residències sociosanitàries tenen un valor relatiu. Al final s’hauria de comparar el que una persona gran ha de pagar al mes per una plaça a una residència, en relació als seus ingressos mensuals. En cas de diferència (d’existir), ha de ser assumida per la família? Quan ja les famílies van súper ajustades d’ingressos a causa de les restriccions per la covid...

L’argument que el Govern atendrà, mitjançant ajudes, les places concertades en una residència de gent gran d’Andorra, suposa un afegit burocràtic periòdic per la persona gran o la seva família. Què controlarà el Govern per poder respondre sí o no a l’atorgament d’una plaça? Si t’ha tocat la loteria? Si tens una herència inesperada? Les pensions mensuals rebudes són gairebé sempre fixes i fàcilment detectables. S’ha valorat el cost pel Govern d’aquest control? Quants casos d’assignació inadequada de places amb subvenció pública justifiquen aquest nou cost pel Govern?

La dignitat d’un avi se sent afectada, diria que greument, per haver d’anar, ell o la seva família, a sol·licitar un ajut públic quan, en el fons, està demanant un lloc per passar el darrer període de la seva vida, per necessitat purament biològica.

Des de la Federació de la Gent Gran del Principat d’Andorra, voldríem demanar al nostre Govern, una certa rectificació i suavització d’aquestes tarifes. Moltes gràcies. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT