PUBLICITAT

Els Sants Innocents

El passat dia 28 de desembre es va celebrar una de les tradicions nadalenques populars més divertides: els Sants Innocents. Durant aquest dia està permès gastar bromes, o dit més pròpiament innocentades, i una de les més típiques i antigues era col·locar a l’esquena d’algú, sense que se n’adoni, un petit ninot de paper blanc. Tot i que amb el pas del temps les bromes s’han anat modernitzant i, actualment, fins i tot, es realitzen interactivament.

Aquesta festa està vinculada amb la matança de nadons innocents que el rei Herodes va ordenar realitzar a Betlem amb la finalitat de desfer-se del nounat Nen Jesús. L’Església catòlica recorda aquest esdeveniment que, d’acord amb allò narrat a l’Evangeli de Sant Mateu, degué haver succeït després de la visita dels Mags al rei Herodes I el Gran, és a dir, un dia o dos després del 6 de gener.

Al Nou Testament, Sant Mateu explica com uns savis van arribar a Jerusalem des d’Orient i es van presentar davant del rei Herodes. Els mags buscaven el futur rei dels jueus que acabava de néixer per adorar-lo i oferir-li regals, ja que havien vist una estrella que assenyalava l’arribada del rei de reis. El rei Herodes va témer perdre el seu poder amb el naixement del nou rei i va assenyalar als mags que busquessin aquest nen i tornessin per informar-lo del seu parador per poder adorar-ho ell també. Els savis mai van tornar. Herodes, llavors, va enviar un grup de soldats a Betlem amb l’ordre d’assassinar qualsevol nen menor de dos anys que hi trobessin, assegurant-se així que el Messies, futur rei d’Israel, també morís.

Però la festa dels Sants Innocents també està relacionada amb les festes paganes dels Saturnals. Durant aquesta celebració, que tenia lloc entre el 17 de desembre i el 2 de gener, es vivia un ambient de carnestoltes, trencant l’ordre establert. La influència d’aquesta festa durant l’Edat Mitjana va provocar que es tornés una tradició el fet que les classes menys privilegiades tinguessin dret a escollir una persona de condició humil perquè ostentés simbòlicament, durant un dia, importants càrrecs. Així, aquesta feia bromes i cometia petits abusos a altres conciutadans, dictant lleis que, per absurdes que fossin, s’havien de complir. Aquesta tradició hauria derivat amb el temps al Dia dels Innocents.

A molts llocs d’Espanya el 28 de desembre se celebren també altres celebracions pròpies. Com, per exemple, la festa de Los Locos de Jalance, València, on l’alcalde de Los Locos governa aquesta localitat durant 24 hores; la Festa dels Sants Innocents de Noguera, Múrcia, amb balls populars i cants de quadrilles; la Dansa de Los Locos de Font Carreters, Còrdova. En el cas del Obispillo, que se celebra a Burgos, Palència i Múrcia, la festa consisteix a triar un nen per realitzar per un dia les funcions de bisbe i, a Ibi, Alacant, celebrem la Festa dels Enfarinats, en la qual es realitza en viu una batalla d’ou, farina i petards. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT