PUBLICITAT

Andorra, un destí immobiliari més enllà del turisme

Andorra és un dels països més petits d’Europa amb menys de 500 km2, però la seva localització al bell mig dels Pirineus té grans avantatges. El seu entorn bucòlic permet fer esquí a l’hivern i senderisme a l’estiu, les seves infraestructures modernes proporcionen un gran ventall d’activitats d’oci: com el cinema o la restauració; el seu clima, o bé, la bona connexió amb els seus països veïns amb diversos aeroports internacionals a poques hores fa que es converteixi en un lloc desitjat i privilegiat. Tot i que no ens oblidem del sector de les compres. Qui no ha vingut a Andorra a comprar productes que no estan al mercat al nostre país, o simplement perquè els preus estan més rebaixats? El turisme, els serveis i el comerç són la base de l’economia andorrana, sent el turisme d’hivern un 40% del seu PIB.
Així, fins ara el nostre petit país pirenaic era tradicionalment vist com un lloc per esquiar, caminar per la muntanya i comprar, però arran de la pandèmia i el confinament un canvi de mentalitat ha tingut lloc i cada cop són més els que consideren Andorra com un lloc per venir a viure-hi i no només a visitar. 
Compradors amb un estil de vida saludable i ganes de natura, seguretat i silenci, des d’on teletreballar i, a més, fer-ho amb una fiscalitat molt més amable que la de qualsevol altre país europeu. El cas és que en aquests moments el Principat és un radar i un punt de reunió pels professionals d’un alt poder adquisitiu que busquen treballar de forma remota en un entorn natural i de qualitat, i que això es fa notar molt en el nostre mercat immobiliari, que està tornant a créixer.

Recuperant-nos del efecte 2020
Segons xifres del Govern, l’any passat es van vendre 1.318 habitatges a Andorra, un 20% menys que l’any anterior. Tot i que aleshores el mercat ja estava experimentant una lleugera caiguda després de cinc anys d’un fort creixement, la major part de la baixada de les vendes del 2020 va ser causada per la pandèmia i les conseqüents restriccions de mobilitat, cosa que va comportar lògiques limitacions per a les transaccions de compradors internacionals. 
Si mirem encara una mica més enrere per entendre una mica millor l’evolució de les operacions, els anys 2013 i 2014 ni tan sols es va arribar a la venda de 1.000 habitatges al Principat, una xifra molt per sota de l’actualitat. El 2015 en canvi va ser un molt bon any: les vendes van augmentar fins assolir 1.800 transaccions. A partir d’aquí, han anat baixant. Tot i això, els nostres marcadors indiquen un creixement del 10% de les vendes durant el primer semestre del 2021. 
El fet que el nostre país estigui en un terreny muntanyós i abrupte, no facilita la construcció d’obra nova i influeix en el costos. Tanmateix, els inversors i els promotors estan posant en marxa iniciatives per oferir lloguers de primer nivell als compradors interessats. Els promotors, per tal de facilitar la feina als inversors i als compradors, ajuden amb tots els tràmits de compra, tot i que preveuen que pugui haver-hi el risc d’un excés en l’oferta d’aquí dos o tres anys si segueix creixent a aquest ritme.  De moment, no obstant, sembla que ens estem recuperant del efecte 2020 i que tornem a mirar cap aquell any tan bo, el 2015.

Sector en augment
Andorra no disposa de marcadors referents a l’índex oficial dels preus dels habitatges, però apunten a un augment en relació amb l’any 2020. Segons dades de diversos operadors del sector, els preus de sortida van pujar un 10% l’any passat, tot i que les nostres dades reflecteixen un 8% de pujada. 
El 50% dels compradors d’aquest primer semestre són procedents dels Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg, i la resta són de França, Espanya i Andorra. La presència britànica és encara més baixa, degut al Brexit. 
Del total de vendes, segons els nostres marcadors, un 60% van comprar un habitatge per  invertir, i el 40% restant volen comprar la seva primera residència. El preu mitjà per transacció va ser de 1.252.000 €, incloent-hi operacions d’inversió en edificis i oficines. Encamp, Canillo i Sant Julià són les zones amb preus més econòmics, en canvi, Escaldes-Engordany i Andorra La Vella tenen els valors més alts, segons dades del sector immobiliari. 
Tot i que la resta de països europeus, entre ells Espanya i França, han patit fortes restriccions durant llargs períodes de l’any passat i aquest, Andorra no ha impostat mesures tan restrictives i això ha facilitat que hi hagués turisme i que fossin molts els nouvinguts que han conegut el nostre país per primer cop. 
Fins i tot, en un dels pitjors moments de la pandèmia el Principat ha permès als seus ciutadans i als dels països veïns passejar o esquiar per la muntanya per tal d’evadir-se de les restriccions, gaudir d’hotels, termes i de restaurants que van poder obrir, tot i amb horari reduït. 
Arran de la pandèmia, molts compradors s’han enamorat de la idea de viure al Principat amb cases amples, amb espais exteriors i molt ben connectades a serveis de tota mena. 

Creix l’interès per viure a Andorra
La seguretat del país, el clima, les seves estacions d’esquí, la seva natura exuberant, la seva oferta de shopping, i gastronòmica, i cultural, el seu sistema educatiu, la baixa pressió fiscal, IRPF, IBI, taxes i despeses de notaria econòmiques, són motius per escollir la vida a Andorra. 
Dades recents indiquen, de fet, que als últims mesos s’han incrementat entre un 15% i un 20% les peticions de trasllat de residència. El primer perfil dels nous residents són d’empresaris entre 45 i 60 anys que traslladen el seu negoci al Principat, i amb el negoci també la família. El segon són professionals relacionats amb l’àmbit digital d’entre 20 i 35 anys. La majoria dels sol·licitants procedeixen d’Espanya. 
Per tal d’obtenir la residència passiva a Andorra s’ha de fer una inversió de 400.000 € en la compra d’un immoble o en un compte bancari. A més, s’ha de passar un control de salut i no tenir antecedents penals. Són aquestes les condicions per poder venir a gaudir del nostre estil de vida únic.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT