PUBLICITAT

Estupidesa

«Podria apostar que si un ciutadà de l’antiga Atenes de l’any 1000 abans de Crist aparegués sobtadament, seria un dels homes més brillants i intel·ligents que pogués viure entre nosaltres». Aquesta frase la va dir, aviat farà deu anys, Gerald R. Crabtree, genetista i professor de la Universitat de Stanford i investigador de l’Institut Mèdic Howard Hughes.
Segons el professor, més del 10% dels gens humans contribueixen directament a la funció intel·lectual i emocional. El cocient intel·lectual de qualsevol individu és la suma de totes aquestes contribucions, i el fracàs de qualsevol d’elles, condueix a la discapacitat intel·lectual.
Amb tants gens involucrats, i a causa de l’evolució, tots hem sofert alguna mutació genètica nociva per a l’intel·lecte. Crabtree afirma que això és una certesa matemàtica i que els gens mostren que la humanitat es torna cada vegada més estúpida.
Què és, però, l’estupidesa? L’estupidesa és la qualitat de ser estúpid. És el contrari de la intel·ligència. Ser estúpid té a veure amb no entendre les coses, no aprendre de les experiències passades, i, en general, no fer servir el cervell ni la lògica.
Les mostres que l’estupidesa s’està escampant com la pesta estan a la vista de qualsevol que vulgui parar-se un moment a observar en què s’ha convertit el nostre món actual.
Quan anem a fer benzina, qui fa la feina i a sobre paga? Quan anem a retirar diners al banc, hem d’interactuar amb una màquina, sense manual d’instruccions... i a sobre el banc ens cobra. Si volem fer qualsevol altra gestió, amb els nostres diners!, també ens cobra. Al supermercat, nosaltres carreguem el carro, pensant que som lliures de poder-ho fer, i a la caixa paguem, pels productes i per la nostra pròpia feina. Sempre acabem pagant pel que fem nosaltres mateixos.
Ara, ens obliguen a disposar d’un certificat de vacunació per poder anar a fer tan sols sigui un cafè al bar. Però el certificat l’hem d’aconseguir nosaltres, amb més o menys esforç i dedicació davant una pantalla d’ordinador, quan la lògica diu que qui ja disposa de totes les dades hauria de poder ser capaç de facilitar-lo, d’ofici, directament a l’interessat. Sense cap entrebanc afegit, ja que és qui el reclama qui té la possibilitat més que senzilla de poder-ho fer. 
Algú pensa en com se li complica la vida a una persona d’edat avançada que no sap com gestionar tot el que estúpidament se li va posant pel davant amb l’excusa que el món evoluciona?
L’obligació de simplificar i no complicar les coses és de qui proporciona el servei, no de qui l’utilitza i, en general paga, en el més ampli sentit del fet. I en tot això el món s’ha capgirat. Els simples exemples que he exposat donen fe que l’estupidesa campa lliure i amb vigor, perjudicant, de pas, la salut real de les persones.
Que l’estupidesa és un concepte al qual cal prestar molta atenció ho han expressat molt encertadament les ments més brillants de la humanitat. A tall d’exemple, us deixo algunes cites per anar reflexionant, i, si més no, llegint:
«Hi ha dues coses infinites: l’Univers i l’estupidesa humana. I de l’Univers no n’estic segur» Albert Einstein.
«Res en el món és més perillós que la ignorància sincera i l’estupidesa conscient» Martin Luther King.
«Tots els cervells del món són impotents contra qualsevol estupidesa que estigui de moda» Jean de la Fontaine.
“Tots els que semblen estúpids, ho són i, a més també ho són la meitat dels que no ho semblen»  Francisco de Quevedo.
“L’estupidesa insisteix sempre» Albert Camus.
«L’estupidesa humana és l’única cosa que ens dóna una idea de l’infinit» Ernest Renan, en la línia d’Einstein.
«El món atribueix els seus infortunis a les conspiracions i maquinacions de grans malvats. Entenc que se subestima l’estupidesa»  Adolfo Bioy Casessis.
«L’estupidesa real sempre venç a la intel·ligència artificial» Terry Pratchett.
«El poder està bé, i l’estupidesa és, en general, inofensiva. Però el poder i l’estupidesa junts són perillosos» Patrick Rothfuss.
M’agraden les cites, ja ho sabeu, perquè el saber que atresoren, en certa manera, impedeix que ens tornem cada cop més estúpids. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT