PUBLICITAT

90 anys de futur sense límits. 90 anys de feina ben feta

La història del nostre país s’ha anat creant dia a dia, any rere any. Des del 1930, aquesta història no ha deixat d’escriure’s i ha donat pas a molts esdeveniments, uns més importants i d’altres no tant. Enguany, el banc degà del principat, Andbank, celebra els 90 anys de la seva història. I també ho va fer FHASA un any abans, la primera gran institució que es va crear per obrir pas a un segle de grans avenços, i mostrar així un país ple d’emprenedors que es volia afegir a la cursa cap a la modernitat i el progrés, que en l’àmbit mundial s’estava portant a terme.

Potser al principi, quan a Andorra la majoria de la població eren pagesos i ramaders, hi havia algunes persones que creien o veien el progrés del país més a prop del que tothom pensava. Però aviat, el país es va obrir i es va deixar impregnar de noves idees i noves possibilitats de desenvolupament, i va donar pas a la nova societat que ja s’estava gestant.

A més de celebrar l’aniversari aquestes dues institucions pioneres, també es va fundar el cos de policia, en aquell moment només amb dos funcionaris. Fins aleshores només existia el sometent, però amb la creació de FHASA i les obres de la carretera espanyola, la població va anar creixent i es va haver de fundar aquesta institució que vetllés per l’ordre del Principat. Avui dia, els cos de policia té més de 300 agents, que vetllen per la seguretat del país,un país que diuen (i n’estem orgullosos de ser-ho) és un dels més segurs de tota Europa.

En qualsevol cas, el primer banc d’Andorra, el Banc Agrícol i Comercial, va ajudar a moltes persones,algunes amb visió de futur de negoci al país i altres amb idees més progressistes per ampliar la seva capacitat de comercialització o negociació fora d’aquestes fronteres,per a que tinguessin una oportunitat per fer-ho.

Des de la seva fundació, la missió de l’entitat ha estat sempre seguir una línia marcada per la solidesa i la confiança dels clients, oferint serveis d’alta qualitat i donant suport a la societat en la que estem establerts. Aquesta línia, que amb traç ferm i segur s’ha anat dibuixant recordant el pas del temps i donant la forma que acabarà perfilant el futur, és la mateixa que ha anat paral·lela a la línia del país, encarant amb autonomia i llibertat un futur al que no se li ha posat límits.

Si mirem enrere, veurem molts canvis tant en l’àmbit econòmic com en el social. I tots aquests han anat de la mà, uns darrera o davant els altres, tant en l’àmbit social com en l’econòmic i cultural, amb el suport de les famílies, de les institucions i de la població en general. Alguns d’aquests canvis han pogut malmetre la nostra societat (la segona guerra mundial, la crisi financera del 2008 o la darrera provocada per la Covid-19), però hem mostrat la nostra capacitat d’adaptar-nos davant les adversitats i el nostre esperit lluitador i, en definitiva, hem estat una societat solidària i d’acolliment que ha anteposat abans de res la seguretat de tota la seva població.

En aquest sentit, les empreses familiars han estat la columna vertebral de l’economia d’Andorra. Aquestes han mostrat la capacitat de tirar endavant el creixement d’un país que, essent bàsicament agrícola i ramader, ha demostrat la seva resiliència, el seu èxit i la generació de valor a llarg termini, visionant un futur sense límits.

Si prenem aquesta línia que hem anat dibuixant i repassem els 90 anys de la història d’Andbank, veiem com les famílies que constitueixen l’entitat s’han nodrit dels seus predecessor per instruir-se i assolir tots els èxits actuals i,a la vegada, elles han nodrit a altres famílies, per així poder donar un cop de mà a l’evolució d’una societat forta i compromesa amb uns valors intrínsecs amb el seu tarannà.

Les famílies Cerqueda Donadeu i Ribas Reig, són la tercera generació del banc degà del Principat i han continuat amb la mateixa missió i valors que els seus antecessors van formular en iniciar el seu model de negoci. El seu caràcter familiar ha estat i és una de les claus de la seva independència i de la seva estructura robusta. El mateix caràcter que, 90 anys després, l’ha convertit en una entitat internacional i capdavantera, compromesa amb la societat i el seu entorn.

En definitiva, les famílies i les empreses del país han de transmetre de generació en generació tant la seva visió de negoci com els seus valors com a pertanyents a una societat, per veure així com tot l’esforç abocat al creixement i al progrés es veu recompensat amb l’orgull d’haver aconseguit una feina ben feta i un èxit que ratlla l’excel·lència. I aquest orgull és aplicable tant al nostre país com a Andbank. Per molts més anys de bona feina.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT