PUBLICITAT

Joan Salvat-Papasseit

SOL GASCH // Historiadora

He tingut ocasió de veure en el Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona l'exposició dedicada a Joan Salvat-Papasseit (1894-1924). El fil de l'exposició se segueix per tres edificis emblemàtics en la vida del poeta, el primer és l'Ateneu de Barcelona, on el poeta viu d'aprop tota la realitat política i cultural del seu temps. Aquí iniciarà el seu inconformisme manifestat en els seus Manifests i en les seves revistes com Un enemic del Poble.

El segon és la Galeria Laietana on per fi pot treballar en el que li agrada, editar i vendre llibres. El tercer és el sanatori on estava internat a causa de la tuberculosi que el portarà al cementiri. Però tot i malalt no perd mai la moral i és des d'on escriu poemes, cartes als amics i he de dir que em van impressionar la col·lecció de postals escrites a les seves filles Salomé i Núria.

Recomano l'exposició especialment a totes les persones que creuen que la poesia, com qualsevol altra manifestació artística, és una vivència íntima, que et fa emocionar en compartir el sentir del artistes, la seva expressió en el context personal i social que els toca viure. Segons Joaquim Molas, Salvat-Papasseit és el referent a Catalunya de la literatura d'Avantguarda, moviment que té una clara voluntat de ruptura dels models artístics tradicionals. A casa nostra el moviment Avantguardista conviu amb el Noucentisme d'Eugeni d'Ors d'estètica classicista.

Salvat Papasseit és un autodidacta, d'origen humil que evoluciona, gràcies a les seves lectures, d'un cristianisme convençut cap a postures àcrates, passant pel socialisme. La producció literària de Salvat-Papasseit és gran amb quantitat i amb qualitat, i en solament trenta anys de vida ens ha pogut llegar una obra tan esplèndida que encomana el seu entusiasme per la vida, per innovar i investigar. Són famosos els seus cal-ligrames, les seves poesies visuals, que fan escola a Catalunya, seguint el mestre Apollinaire. Tota la seva obra reflexa una energia i vitalitat que contrasta amb la feblesa del seu organisme.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT